Chorváti nariadili zatknutie šéfa MOL-u za podplácanie expremiéra Sanadera

Chorvátsky súd nariadil v pondelok zadržanie šéfa maďarskej ropnej spoločnosti MOL Zsolta Hernádiho, ktorého v Chorvátsku súdia v neprítomnosti za údajné podplácanie bývalého premiéra Iva Sanadera.

03.12.2018 23:04
Hernádi, fico, világi, malatinský Foto: ,
Zľava: Generálny riaditeľ Skupiny MOL Zsolt Hernádi, expremiér Robert Fico, šéf Slovnaftu Oszkár Világi a vtedajší minister hospodárstva Tomáš Malatinský počas slávnostného poklepania základného kameňa novej výrobnej linky v Slovnafte v septembri 2013.
debata (4)

V novembri sa medzinárodná policajná organizácia Interpol rozhodla obnoviť zatykač na Hernádiho. Maďarsko zatiaľ nereagovalo na tento zatykač, ktorý bol vydaný pred niekoľkými rokmi.

Chorvátska prokuratúra riadiaca boj proti korupcii a organizovanému zločinu (USKOK) Hernádiho obvinila v roku 2013. Sumou desať miliónov eur mal na prelome rokov 2008 a 2009 podplatiť chorvátskeho expremiéra Sanadera v záujme získania vplyvu MOL-u v chorvátskej ropnej spoločnosti INA. Obaja aktéri skutok popreli.

Proces so Sanaderom a Hernádim sa začal v októbri.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa stretol v pondelok so svojím chorvátskym partnerom Andrejom Plenkovičom na regionálnom summite v Záhrebe. Obaja sa zhodli, že problémy súvisiace so spoločnosťou INA vrhajú tieň na inak dobré bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami.

„Je to ako tŕň v päte. Žiadny veľký problém, ale ovplyvňuje to náladu. Chceme ten tŕň z päty vytiahnuť,“ povedal Orbán na tlačovej konferencii po stretnutí.

Obaja premiéri sa zhodli na riešení, že by Chorvátsko odkúpilo späť podiely v spoločnosti INA, ak už nie je možná obchodná spolupráca. Otvorená však zostáva otázka stanovenia ceny.

Obaja sa tiež vyjadrili, že zatykač na Hernádiho je záležitosťou súdnych orgánov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Chorvátsko #podplácanie #zatykač #MOL #Zsolt Hernadi #Ivo Sanader