Trump Európe: Uvalte na Irán sankcie za raketový program

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa nalieha na Európu, aby na Irán uvalila novú sériu prísnych sankcií za jeho program vývoja balistických striel.

03.12.2018 23:28
debata (18)

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo cez víkend oznámil, že Irán uskutočnil skúšku balistickej rakety stredného doletu, ktorá je schopná niesť viac bojových hlavíc. Zdôraznil, že tento krok je v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN.

Irán mal byť hlavnou témou pondelkových rozhovorov medzi Pompeom a izraelským premiérom Benjamínom Netanjahuom v Bruseli. Pompeo plánuje o Iráne hovoriť aj v utorok, keď sa v Bruseli v rámci zasadania ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO stretne so šéfmi diplomacií Británie, Francúzska a Nemecka.

Osobitný predstaviteľ USA pre Irán Brian Hook odmietol tvrdenia Iránu, že raketový program má výlučne obranný charakter. Novinárom, ktorí sprevádzali Pompea na ceste do Bruselu, povedal, že pokračujúci vývoj a testovanie rakiet je hrozbou, ktorá presahuje Blízky východ a nie je v súlade s požiadavkami Bezpečnostnej rady OSN.

„Je to vážna a narastajúca hrozba a štáty po celom svete – nielen v Európe – musia urobiť v súvislosti s iránskym jadrovým programom všetko, čo môžu,“ povedal Hook.

Spojené štáty, ktoré v máji odstúpili od jadrovej dohody s Iránom uzavretej v roku 2015, stupňujú tlak v oblasti hospodárskych sankcií s cieľom obmedziť zdroje financií pre Teherán.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #sankcie #Európa #raketový program