Francúzska vláda ustúpila žltým vestám, odloží zvýšenie dane

Francúzsko o pol roka odložio plánované zvýšenie dane z pohonných hmôt, pre ktoré krajinu v posledných dvoch týždňoch zasiahla vlna protestov hnutia takzvaných žltých viest. Oznámil to dnes premiér Édouard Philippe. Zároveň vyzval na ukončenie násilností a povedal, že spor o spotrebnú daň by nemal ohrozovať národnú jednotu.

04.12.2018 06:38 , aktualizované: 13:55
paríž, žlté vesty Foto: ,
Stret protestujúcich z hnutia "žltých viest" a polície v Paríži.
debata (76)

Hnutie žltých viest organizuje od 17. novembra protesty vyvolané pôvodne plánom ďalšieho zvýšenie dane z benzínu a nafty, ku ktorému chcela vláda pristúpiť od januára. Hnutie má veľkú podporu Francúzov a protesty sú chápané v širšom zmysle aj ako vyjadrenie odporu proti rastúcim životným nákladom. Cez víkend tieto protesty sprevádzala nezvyklá miera násilia, k demonštrujúcim sa pripojili aj členovia krajnej ľavice a pravice. Celkom si protesty vyžiadali vyše 900 zranených, z toho vyše 150 policajtov.

Podľa médií pre vlnu demonštrácií zažíva prezident Emmanuel Macron najväčšiu krízu od svojho nástupu do funkcie v máji 2017. Protesty sú totiž zamerané aj všeobecne proti jeho reformnej politike.

„Museli by sme byť hluchí a slepí, aby sme nevnímali ten hnev,“ povedal dnes premiér. Okrem odkladu pre zvýšenie spotrebnej dane na pohonné hmoty premiér sľúbil, že vláda nebude v zime zvyšovať ani cenové tarify na elektrinu a plyn. Polročné moratórium by podľa neho mali obe strany sporu využiť na to, aby našli konštruktívne riešenie.

Žlté vesty plánujú ďalšie protesty

Ani nečakaný ústupok vlády najskôr organizátorov protestov neupokojí, hnutie žltých viest plánuje ďalšie demonštrácie a blokády v Paríži už počas nasledujúceho víkendu. „Je to prvý krok, ale neuspokojíme sa s omrvinkami,“ povedal dnes pred premiérovým vystúpením jeden z lídrov protestov Benjamin Cauchy. Ďalšia výrazná postava hnutia Éric Drouet dokonca vyzval, aby priaznivci žltých viest protesty zosilneli. Tiež opozícia je toho názoru, že odklad zvýšenia dane je zo strany vlády nedostatočným krokom a že prichádza príliš neskoro.

Vláda zvyšovanie cien pohonných hmôt zdôvodňuje globálnym zvyšovaním cien ropy. Pohonné hmoty vo Francúzsku zdražujú od roku 2014, v januári mala daň z nafty ďalej stúpnuť o 6,5 percenta a z benzínu o 2,9 percenta. Konkrétne pri benzíne by to znamenalo zvýšenie ceny asi o štyri centy. Teraz benzín v Paríži stojí v priemere 1,42 eur za liter.

Policajti sa cítia byť ohrození

Minister vnútra Christophe Castanera príjme zástupcov policajných odborov, ktoré požadujú úpravu bezpečnostnej stratégie pre prípad ďalších protestov. Mnohí z policajtov podľa francúzskej tlače priznali, že boli počas mimoriadne brutálnych sobotňajších protestov vyčerpaní a že sa cítili byť ohrození, pretože mali pocit, že ich nie je dostatočné množstvo.

Castanera a jeho námestník Laurent Nunez sú dnes predvolaní aj pred právny výbor Senátu. Premiér Édouard Philippe príde na zasadnutie parlamentného klubu vládnej strany Republika v pohybe (REM). Popoludní mal zároveň rokovať so zástupcami demonštrantov. Tí ale schôdzku v pondelok odriekli v obavách o svoju bezpečnosť. Niektorí uviedli, že dostali vyhrážky smrťou.

Členovia takzvaných žltých viest protestujú od 17. novembra predovšetkým cestnými blokádami proti plánovanému zvýšeniu cien pohonných hmôt, ale aj proti ďalším vládnym opatreniam. V sobotu okrem iného demonštrovali v centre Paríža a v ďalších mestách, manifestácie sa ale hlavne v metropole zvrhli v násilnosti, ktoré boli podľa agentúry Reuters najhoršie za posledných niekoľko desaťročí.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Žlté vesty