Izraelská armáda spustila operáciu na zničenie tunelov postavených Hizballáhom

Izraelská armáda začala v utorok ráno operáciu Severný štít, ktorej cieľom je "neutralizovať" cezhraničné tunely postavené militantným hnutím Hizballáh za posledné roky pod izraelsko-libanonskými hranicami. Informovali o tom denníky Haarec a Times of Israel.

04.12.2018 08:40
debata (6)

Armáda vyhlásila oblasť okolo obce Metula za uzavretú vojenskú zónu, ale pre obyvateľov nevydala iné osobitné pokyny, napísal Times of Israel. Ďalší vojaci boli rozmiestnení v severnom Izraeli v rámci preventívneho opatrenia proti potenciálnym útokom Hizballáhu, ale záložníkov zatiaľ nepovolali.

Hovorca armády Jonathan Conricus citovaný agentúrou AFP povedal, že bolo objavených niekoľko „útočných tunelov“, ktoré však ešte neboli funkčné. Ich počet nešpecifikoval.

Armáda židovského štátu mala podľa denníka Haarec od roku 2006 poznatky o tom, že Hizballáh sa usiluje na niekoľkých miestach pod hranicami s Libanonom vybudovať tunely, ktoré by viedli do severného Izraela. V roku 2013 zistila, že Hizballáh sa pokúša začať s výstavbou tunelov, ale nijaké nenašla.

V roku 2014 sa ozbrojené sily rozhodli vytvoriť špeciálny tím na nájdenie týchto tunelov. O rok neskôr spustili projekt zahŕňajúci vybudovanie bariéry pozdĺž libanonských hraníc.

Ďalší hovorca izraelskej armády Ronen Manelis označil budovanie tunelov Hizballáhom za „dôkaz flagrantného porušenia suverenity Izraela“.

„Vnímame to ako veľmi vážnu situáciu, ktorá škodí Libanonu a občanom Libanonu a libanonská vláda je za ňu zodpovedná. Máme nespochybniteľný dôkaz, že libanonská vláda nemá svoje hranice pod kontrolou,“ povedal Manelis s tým, že stavbu tunelov podporuje aj Irán.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Hizballáh