Napriek zatykačom sú v Nemecku na slobode stovky extrémistov

Viac ako štyri stovky nemeckých pravicových extrémistov sú na slobode napriek tomu, že na nich bol vydaný zatykač. Polícia totiž nevie, kde sa hľadaní radikáli nachádzajú. S odvolaním sa na dáta, ktoré na otázku poslankyne opozičnej strany Ľavica poskytla nemecká vláda, o tom dnes informoval denník Neue Osnabrücker Zeitung. Zhruba tri desiatky hľadaných extrémistov utiekli podľa úradov do zahraničia, hlavne do Česka, Talianska, Poľska a Rakúska.

04.12.2018 14:53
beate zschäpeová, NSU Foto: ,
Členka Národnosocialistického podzemia Beate Zschäpeová dostala doživotie.
debata

Podľa údajov nemeckej vlády polícia napriek vydaným zatykačom v súčasnosti márne pátra po 467 pravicových extrémistoch. Počet hľadaných radikálov však medziročne klesol. Na konci minulého septembra pátrali policajti na základe zatykača po 501 pravicových radikáloch, ktorí sa dopustili trestného činu. V roku 2014 takých hľadaných bolo 253.

Celkový počet ľudí, po ktorých nemecká polícia na základe zatykačov pátra, sa podľa policajných odborov GDP pohybuje okolo 175-tisíc. Odbory však zároveň upozorňujú, že aj „relatívne nízky počet“ neonacistov, ktorých policajti bez úspechu hľadajú, môže poškodiť obraz Nemecka v zahraničí.

Niektorí z hľadaných sa zrejme skrývajú v zahraničí

Z viac ako štyroch stoviek hľadaných sa podľa vládnych údajov 32 pravicových extrémistov skrýva zrejme v zahraničí. Po 29 z nich polícia pátra už dlhšie ako pol roka. Najviac sa ich zdržiava podľa vládnych údajov v susedných krajinách Rakúsku, Poľsku a Česku a tiež v Taliansku. Kým v Rakúsku ich je zrejme päť, v Poľsku sú štyria a v Česku rovnako ako v Taliansku traja. Dvaja hľadaní sa zrejme ukrývajú v Británii.

Zo zverejneného dokumentu vyplýva, že polícia z celkového počtu 467 radikálov len 108 hľadá v súvislosti so spáchaním politicky motivovaného trestného činu. Ostatní sa dopustili väčšinou rôznych násilných činov.

Či sa hľadaní skrývajú vedome sa väčšinou zistí až keď ich nájdu

Poslankyňa strany Ľavica Ulla Jelpkeová, ktorá o informácie ministerstvo vnútra požiadala, sa tiež spýtala, či sa hľadaní pravicoví extrémisti, na ktorých bol vydaný zatykač, schovávajú úmyselne. „Ak sa osoby, ktorých miesto pobytu je v databázach vedené ako ‚neznáme‘, vedome vyhýbajú uplatneniu zatykača, sa dá často s istotou zistiť až v okamihu ich nájdenia,“ uviedlo neurčito ministerstvo.

Najznámejším prípadom, keď sa darilo neonacistom dlhodobo skrývať pred nemeckými úradmi, je prípad členov skupiny Národnosocialis­tického podzemia (NSU), ktorí sa ukrývali od konca deväťdesiatych rokov. V rokoch 2000 až 2007 Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt a Beate Zschäpeová spáchali desať prevažne rasovo motivovaných vrážd a ďalšie trestné činy vrátane ozbrojených lúpeží. Muži neskôr spáchali samovraždu, Zschäpeová dostala nedávno doživotný trest.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Neonacisti #pravicoví extrémisti