Porošenko rodinám námorníkov zajatých Ruskom: Privediem ich domov

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa v utorok stretol s rodinami ukrajinských námorníkov zajatých Moskvou a prisľúbil, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby ich priviedol späť domov.

04.12.2018 18:14
Ukraine Russia Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (107)

„Nič nie je pre mňa dôležitejšie, ako dostať ich odtiaľ,“ povedal príbuzným niektorých z 24 námorníkov zajatých minulý mesiac Ruskom. „Celá Ukrajina je teraz hrdá na vašich milovaných,“ uviedol počas emotívneho stretnutia vo svojom úrade.

„Teraz sa spojila celá Ukrajina na podporu našich námorníkov,“ povedal Porošenko a objal príbuzných zajatcov, z ktorých niektorí mali slzy v očiach.

Rusko minulý mesiac spustilo neďaleko ním anektovaného Krymu paľbu na tri lode ukrajinského námorníctva a zajalo ich aj s posádkami, pripomína agentúra AFP.

Ukrajinských námorníkov obvinili z nezákonného prekročenia ruských hraníc a zadržiavajú ich vo väzbe v Moskve. Ruský prezident Vladimir Putin uviedol cez víkend, že Moskva neprepustí námorníkov v rámci výmeny zajatcov.

Porošenko hovorí o nelegálnom zadržiavaní

Práve výmenu väzňov požaduje Ukrajina. „Bohužiaľ, náš protivník, vedenie Ruskej federácie, sa nechce zúčastniť žiadnych rozhovorov o námorníkoch nelegálne zadržaných v medzinárodných vodách,“ uviedol v utorok ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko. „Naše zdroje pre výmenu sú dostatočné, viac ako 300 ľudí odsúdených za protištátne aktivity,“ konštatoval podľa agentúry Ukrinform.

Prezident Porošenko taktiež trvá na tom, že zadržiavanie námorníkov je nelegálne. „Vzhľadom na ich štatút, vzhľadom na Ženevskú konvenciu, sú vojnovými zajatcami a nemôže ich súdiť žiaden kremeľský súd,“ uviedol.

Podľa Ruska ukrajinské plavidlá vnikli do ruských vôd nelegálne.

Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii na tieto udalosti ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Petro Porošenko #vojna na Ukrajine