V Tichom oceáne zaznamenali ďalšie zemetrasenie

Oblasť francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia v juhozápadnej časti Tichého oceánu zasiahlo v stredu ďalšie zemetrasenie, ktorého magnitúda bola vyčíslená na 6,6. Agentúra AFP o tom informovala s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS, ktorá pôvodne oznámila magnitúdu 7,0.

05.12.2018 06:41 , aktualizované: 09:48
debata

K zemetraseniu došlo v stredu o 17.43 h miestneho času (07.43 h SEČ) v hĺbke desať kilometrov. Epicentrum sa nachádzalo približne 192 kilometrov juhovýchodne od novokaledónskej lokality Tadine. Ďalšie varovanie pred možným vznikom vĺn cunami tentoraz nevydali.

Išlo pritom už o druhý otras v danej oblasti od začiatku dňa, ktorý nasledoval dve a pol hodiny po silnom zemetrasení s magnitúdou 7,5. Miestne úrady vtedy vyzvali obyvateľstvo pobrežných oblastí, aby sa vzhľadom na hroziace cunami uchýlilo do bezpečia.

Zatiaľ sa neobjavili správy o možných škodách následkom predošlého silného zemetrasenia.

Po prvom zemetrasení vydali varovanie pred cunami

Americkí seizmológovia vydali varovanie pred možným vznikom vĺn cunami následkom silného zemetrasenia s magnitúdou 7,5, ktoré zaznamenali v oblasti francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia v juhozápadnej časti Tichého oceánu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Na základe predbežných parametrov zemetrasenia je možný vznik nebezpečných vĺn cunami v pobrežných oblastiach nachádzajúcich sa v okruhu 1000 kilometrov od epicentra otrasov,“ uvádza sa vo výstrahe Tichomorského centra varovania pred cunami (PTWC).

Podobné varovanie vydali aj úrady na Novom Zélande vzhľadom na to, že zemetrasenie vzniklo vo veľmi malej, len zhruba desaťkilometro­vej hĺbke.

Podľa americkej geologickej služby USGS zemetrasenie zaznamenali približne 168 kilometrov východne od novokaledónskej lokality Tadine. Miestne úrady vyzvali obyvateľstvo pobrežných oblastí, aby sa vzhľadom na hroziace cunami uchýlilo do bezpečia.

Varovanie sa netýka oblasti Havajských ostrovov.

debata chyba
Viac na túto tému: #cunami