Má ľudstvo ešte čas zastaviť klimatické zmeny?

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič ho nazval klimatickým bojovníkom. Akčná hviezda a politik Arnold Schwarzenegger sa prihovoril delegátom konferencie OSN o klimatických zmenách v poľských Katoviciach. Odkázal im, že Spojené štáty nie sú len prezident Donald Trump. Schwarzenegger to pripomenul v súvislosti s tým, že šéf Bieleho domu sa rozhodol vystúpiť z Parížskej dohody o klimatických zmenách, ktorú sa podarilo vyrokovať v roku 2015. Podľa bývalého kalifornského guvernéra však USA zostávajú súčasťou zmluvy, ktorá má veľkú podporu.

05.12.2018 11:00
Arnold Schwarzenegger, OSN, Foto: ,
Arnold Schwarzenegger na konferencii OSN o klimatických zmenách v Katoviciach.
debata (31)

"Jedným z problémov je, že je mnoho ľudí ako ja, ktorí majú veľmi vysokú inteligenciu, ale neznamená to, že veria,“ vyhlásil Trump o klimatických zmenách spôsobených ľudstvom v nedávnom rozhovore pre denník Washington Post.

Schwarzenegger podľa agentúry AP o vládcovi Bieleho domu vyhlásil, že je mešuge. V Parížskej dohode sa vlády dohodli, že udržia zvyšovanie globálnej priemernej teploty výrazne pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnou úrovňou.

Lenže to nemusí stačiť, aby sa podarilo zabrániť negatívnym dosahom klimatických zmien. Najnovšia správa medzivládneho panelu OSN hovorí, že je potrebné čo najrýchlejšie obmedziť emisie skleníkových plynov. V opačnom prípade môže byť už v roku 2030 neskoro.

Aj o tom hovoria delegáti v Katoviciach, kde strávia dva týždne. Symbolicky ide o banícke mesto. Útlm tohto priemyslu a presadzovanie ekologických technológií má prispieť k obmedzeniu vplyvu klimatických zmien. Slávny britský režisér a dokumentarista David Attenborough účastníkom konferencie v Poľsku pripomenul, akú majú zodpovednosť. "Keď teraz niečo neurobíme, na obzore je kolaps našej civilizácie a vyhynutie veľkej časti prírodného sveta,“ citoval denník Independent Attenborougha.

Pre rast globálnej ekonomiky a nedostatočné plnenie si záväzkov v oblasti boja s klimatickými zmenami sa v roku 2017 zvýšili aj emisie skleníkových plynov. Išlo o prvý nárast z posledné štyri roky.

"Bolo zlou správou, keď sa USA rozhodli vystúpiť z Parížskej dohody o klimatických zmenách,“ povedal v nedávnom rozhovore pre Pravdu José Ángel Gurría, generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá združuje 36 najrozvinu­tejších ekonomík sveta, ktoré sú zároveň demokratickými krajinami. "Ale vzhľadom na to, aké právomoci majú v Amerike jednotlivé štáty a mestá, ani sa príliš neobávam, že by Spojené štáty neplnili svoje záväzky. Problémom však je, že vystúpenie USA z dohody sa môže stať zámienkou pre ďalšie krajiny, aby nekonali,“ pripomenul Gurría.

Podľa generálneho tajomníka OECD je celá architektúra Parížskej dohody flexibilná. "Je založená na nekonečnej politickej múdrosti vtedajšieho ministra zahraničných vecí Laurenta Fabiusa. Krajiny dostali potrebnú voľnosť a flexibilitu pri plnení záväzkov, mali čas sa pripraviť. Fabius dokázal, že štáty mali pocit, že nebudú mať problém,“ povedal Gurría. "Ale už v roku 2015 sme vedeli, že ak aj všetci na sto percent naplníme stanovené ciele, aj tak nedosiahneme, aby sa zvyšovanie globálnej priemernej teploty udržalo výrazne pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnou úrovňou. Všetci preto budú musieť pridať. Vidíme však, že mnohé krajiny to z rôznych dôvodov nechcú urobiť. Obávam sa toho. Vždy je však čas urobiť správnu vec,“ myslí si Gurría.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #klimatické zmeny #Arnold Schwarzenegger #Donald Trump