Putin: Ak USA začnú vyvíjať rakety stredného doletu, urobí tak aj Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že ak Spojené štáty začnú vyvíjať rakety stredného doletu, urobí tak aj Rusko. Informovala o tom agentúra AP.

05.12.2018 11:20 , aktualizované: 14:56
debata (191)

Putin podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že „ak sa Spojené štáty domnievajú, že by mali mať zbrane, ktoré sú teraz predmetom Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), Rusko to bude robiť tiež“.

Ruský prezident pripomenul, že Spojené štáty už v roku 2002 jednostranne odstúpili od Zmluvy o protiraketovej obrane, ktorá „bola jedným z pilierov medzinárodnej bezpečnosti“.

Poznamenal, že sa odohralo „v tichosti“, bez vysvetlení a uvedenia dôvodov.

„Teraz sa deje to isté, ale (Američania) rozmýšľajú, na koho by svoj – podľa mňa nedomyslený – krok (rozhodnutie odstúpiť od INF) zvalili,“ vyhlásil šéf Kremľa.

Putin uviedol, že mnohé iné krajiny – „a je ich už zrejme desiatka“ – rakety stredného doletu vyrábajú, „len Rusko a Spojené štáty samy seba (v ich výrobe) obmedzili“ zmluvou INF.

Putin v tejto súvislosti vyslovil predpoklad, že podľa Američanov sa „situácia zmenila natoľko, že aj USA musia mať také zbrane“. „Aká bude naša odpoveď? Jednoduchá: potom to budeme robiť aj my,“ uzavrel Putin.

V rozhovore s novinármi Putin prišiel aj s tvrdením, že Washington rozhodol o odstúpení od INF dávno predtým, než to verejne oznámil.

Objasnil, že americký Kongres ešte pred spomínaným zverejnením plánov na odstúpenie USA od INF vyčlenil financie na vývoj príslušných rakiet.

„Znamená to, že rozhodnutie bolo prijaté dávno, len v tichosti. Mysleli si, že si to nevšimneme, ale v rozpočte Pentagónu vývoj týchto striel bol. Až potom verejne oznámili, že odstupujú“ od INF, skonštatoval Putin.

Pokračoval, že „ďalším krokom bolo začal hľadať niekoho, na koho to celé zvaliť“, pričom „najjednoduchšie a najobvyklejšie pre človeka zo Západu je obviňovať Rusko“.

Stoltenberg: Rusko má ohľadom zmluvy o raketách poslednú šancu

Ruská federácia má teraz poslednú šancu vrátiť sa k overiteľnému plneniu podmienok zmluvy o likvidácii rakiet krátkeho a stredného doletu (INF), povedal dnes v Bruseli novinárom generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Pripomenul, že ruské porušovanie dohody skúšali spojenci s Moskvou niekoľkých rokov bez úspechu prerokovať. Aliancia sa teraz začína podľa Stoltenberga chystať aj na zmenenú bezpečnostnú situáciu, keď zmluva z roku 1987 prestane existovať.

O veci je podľa Stoltenberga NATO ďalej pripravené s Ruskom rokovať, a to ako v rámci stretnutia Rady NATO – Rusko, tak aj jednotliví spojenci pri bilaterálnych rozhovoroch. „Dávame Rusku poslednú šancu, ale zároveň začíname riešiť, aké dôsledky z rozbitia dohody vyplynú pre NATO,“ uviedol.

Spojené štáty došli k záveru, že Rusko závažným spôsobom porušuje pravidlá INF, keď od polovice minulého desaťročia vyvíjalo, testovalo a následne aj rozmiestnilo systém označovaný ako Novator 9M729 alebo SSC-8. Severoatlantická aliancia v utorok americké stanovisko jednoznačne podporila, ruský systém je podľa NATO hrozbou pre európsku bezpečnosť.

„Je trochu zvláštne, že dlhé roky popierali existenciu systému, ktorý je podľa nich úplne v súlade s podmienkami zmluvy,“ podotkol dnes Stoltenberg. Pripomenul, že spojenci vrátane USA s Ruskom skúšali o systéme roky diskutovať, Moskva však najprv popierala, že podobnou zbraňou vôbec disponuje.

Moskva odmieta ‚ultimátum‘ Spojených štátov na návrat k plneniu INF

Moskva v stredu odmietla tvrdenia Spojených štátov, že Rusko porušuje zmluvu o obmedzení jadrových zbraní stredného doletu, od ktorej Washington plánuje odstúpiť. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa nej hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová v stredu na brífingu v Moskve odmietla obvinenia amerického ministra zahraničných vecí Mika Pompea z utorka, keď zopakoval, že Rusko závažným spôsobom porušuje Zmluvu o obmedzení jadrových zbraní stredného doletu (INF), podpísanú Moskvou a Washingtonom v roku 1987.

Pompeo vo svojom vyhlásení zopakoval postoj americkej administratívy, ktorá tvrdí, že Rusko túto zmluvu porušuje.

Šéf americkej diplomacie dal podľa agentúry RIA Novosti Rusku 60 dní na to, aby sa „vrátilo“ k implementácii INF. Upozornil, že ak sa tak nestane, Spojené štáty pozastavia plnenie svojich záväzkov vyplývajúcich z tejto zmluvy.

Toto vyhlásenie viacerí politici v Moskve označili za „ultimátum“ a kritizovali ho.

Poslanec Rady federácie – hornej komory ruského parlamentu – Alexej Puškov na Twitteri napísal, že americká strana prišla s týmto ultimátom preto, aby zodpovednosť za svoje odstúpenie od zmluvy INF zvalila na Rusko.

„Pompeovo ultimátum je technológiou odstúpenia USA od INF: vo Washingtone chápu, že Moskva takéto ultimátum odmietne. Potom celému svetu zvestujú, že na vine je opäť Rusko, a preto odstupujú od dohody. Im (USA) treba len zámienku. V tom je zmysel (celého) ultimáta,“ napísal Puškov.

Odstúpenie USA od INF oznámil americký prezident Donald Trump v októbri tohto roku. Ako dôvod uviedol, že Rusko túto zmluvu porušuje od roku 2014.

Moskva v reakcii na to uviedla, že Spojené štáty rozmiestňujú na pevnine – na vojenskej základni v Rumunsku a tiež v Poľsku – zariadenia schopné odpaľovať rakety typu Tomahawk, ktoré sú dohodou INF zakázané. Ruská strana tiež upriamuje pozornosť na skutočnosť, že USA vyvíjajú útočné drony a financujú výskum na vývoj okrídlených rakiet.

Rusko dostalo oficiálne oznámenie

Agentúra AP informovala, že Zacharovová na stredajšom brífingu v Moskve potvrdila, že ruský rezort diplomacie v utorok dostal od veľvyslanectva USA v Moskve oficiálne oznámenie, že ak sa Rusko k plneniu INF nevráti, americká strana po 60 dňoch pozastaví svoje záväzky vyplývajúce z INF.

Zacharovová uviedla, že v doručenom dokumente sa „opakujú neopodstatnené a ničím nepodložené obvinenia“ v súvislosti s údajným porušovaním tejto dohody ruskou stranou. Hovorkyňa upozornila, že USA opäť neposkytli žiadne dôkazy pre svoje obvinenia na adresu Ruska.

Zacharovová však vo svojom vyhlásení trvala na tom, že Rusko vždy dodržiavalo a dodržiava zmluvu INF a považuje ju za „jeden z kľúčových pilierov strategickej stability a medzinárodnej bezpečnosti“.

Ruský generál varuje pred odvetou Ruska v prípade, že USA odstúpia od INF

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov v stredu na stretnutí s vojenskými atašé akreditovanými v Moskve varoval, že „krajiny, na ktorých území sú rozmiestnené americké rakety so stredným a krátkym doletom“, budú terčom odvetných krokov Ruska.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, Gerasimov požiadal vojenských pridelencov, aby najvyšším predstaviteľom svojich štátov tlmočili, že „ak INF bude zničená, nenecháme to bez odpovede“.

„Vy, ako vojenskí profesionáli, musíte chápať, že nie územie USA, ale krajiny, ktoré na svojom území rozmiestnili zariadenia s raketami stredného a krátkeho doletu, budú terčom pre zásah v rámci odvetných opatrení Ruska,“ vyhlásil Gerasimov.

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #INF