Macron zrušil zvyšovanie dane z pohonných hmôt

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zrušil zvýšenie dane z pohonných hmôt, ktoré malo začať platiť od 1. januára. Opatrenie vyvolalo niekoľkotýždňové násilné protesty v metropole Paríž a iných francúzskych mestách.

05.12.2018 13:31 , aktualizované: 22:33
francúzsko, protest, žlté vesty Foto: ,
Protest žltých viest vo Francúzsku.

Nemenovaný predstaviteľ Elyzejského paláca pre agentúru AP potvrdil, že prezident sa rozhodol od zvýšenia dane upustiť a v rozpočte na rok 2019 sa s ním nepočíta.

Hovorca francúzskej vlády dnes v rozhlasovej stanici RTL uviedol, že kabinet by mohol zrušiť aj novú daň z nehnuteľnosti, ak sa ukáže, že nefunguje. Zrušenie tejto dane a návrat k predchádzajúcej dani, ktorá zahŕňala okrem nehnuteľného majetku tiež finančné investície, šperky či autá a týkala sa tak väčšieho počtu bohatých ľudí, je jednou z požiadaviek hnutia takzvaných žltých viest.

Úprava dane z nehnuteľnosti bola jedným z predvolebných sľubov prezidenta Macrona. Nová daň, známa vo Francúzsku pod skratkou IFI, platí od januára a týka sa rovnako ako tá predošlá len tých daňovníkov, ktorých nehnuteľný majetok presahuje 1,3 milióna eur.

Pre obmedzenie výhradne na nehnuteľnosti ju ale platí trikrát menej ľudí ako predtým a podľa francúzskej tlače prinesie do rozpočtu iba jednu miliardu eur namiesto piatich miliárd. Daňovou úľavou pre najbohatších Francúzov aj svojimi ďalšími krokmi si Macron vyslúžil kritiku, že je „prezidentom bohatých“.

Prezident Macron dnes prostredníctvom vládneho hovorcu požiadal politické strany a odbory, aby „jasne a otvorene vyzvali k pokoju“. Násilné demonštrácie z minulej soboty označil za „odpor voči republike“.

Francúzska opozícia vyzýva vládu na vyhlásenie výnimočného stavu

Francúzsko by malo zaviesť výnimočný stav ešte pred tým, ako sa v sobotu bude konať ďalšie veľké protestné zhromaždenie tzv. žltých viest. Uviedol to v stredu Laurent Wauquiez, predseda najväčšej opozičnej strany Republikáni (LR). Informovala o tom agentúra DPA.

Wauquiez povedal pre televíznu stanicu France 2, že vyhlásenie výnimočného stavu by „ochránilo príslušníkov bezpečnostných zložiek a umožnilo by štátu zvýšiť bezpečnosť tých demonštrantov, ktorí chcú pokojne protestovať“. Opozičný politik ďalej na margo nedávnych násilných protestov v centre Paríža dodal, že si neželá, „aby sa krajina ponorila do chaosu“.

Úrady už sa na demonštrácie pripravujú. Minister vnútra Christophe Castaner vyzval „rozumných“ členov hnutia žltých viest, aby do Paríža nejazdili. Hovorí sa tiež o zmene policajnej stratégie pri protestoch, konkrétne kroky ale oznámené neboli.

Francúzsky premiér Édouard Philippe oznámil v utorok pozastavenie zvyšovania daní z pohonných hmôt a ďalšie opatrenia, zamerané na upokojenie protestov proti rastúcim životným nákladom, ktoré sa v krajine zradikalizovali.

Poslanci vládnucej strany uviedli, že vláda plánuje zmraziť aj zvyšovanie regulovaných cien elektriny a zemného plynu či sprísňovanie kontroly emisií vozidiel.

Macronovej synovec a jeho čokoládovne čelia vyhrážkam žltých viest

Synovec prvej dámy Francúzska, ktorý v meste Amiens a ďalších lokalitách regiónu Hauts-de-France prevádzkuje sieť obchodov s čokoládovými cukrovinkami, je terčom vyhrážok za politiku vlády prezidenta Emmanuela Macrona. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia BFM.

Jean-Alexandre Trogneux, šéf siete ôsmich čokoládovní Jean Trogneux, v rozhovore pre denník Le Parisien uviedol, že sa stal „obetným baránkom žltých viest“.

Výrobňa i prevádzky rodinnej firmy Jean Trogneux, ako aj jej 40 zamestnancov sú pritom terčom útokov odporcov súčasnej vlády už dávnejšie – odvtedy, ako sa objavila fáma, že skutočným majiteľom firmy je Emmanuel Macron.

„Opľúvajú nám výklady obchodov. Vykladajú zamestnancom, že majú hnusného majiteľa. Predavačky potom za mnou chodia s plačom,“ uviedol Jean-Alexandre Trogneux, ktorý je synovcom Macronovej manželky Brigitte.

Dostal vyhrážky, že mu čokoládovňu podpália

Dodal, že na sociálnej sieti dostal aj vyhrážky, že mu čokoládovňu podpália. Osobu, ktorá sa vyhrážala, polícia identifikovala a zadržala, spresnil Trogneux, ktorý však napriek tomu má obavy, že sa k podpaľačskému útoku niekto naozaj odhodlá.

Trogneux preto dal na svoje prevádzky v Amiens namontovať videokamery a zamestnal „vyhadzovačov“.

Uviedol tiež, že jeho firma, ktorá sa výrobe a predaju čokolády a praliniek venuje už päť generácií, je v strate, lebo časť doterajších klientov jeho obchody bojkotuje preto, že je Macronovým príbuzným.

Viac na túto tému: #dane #Francúzsko #Emmanuel Macron #zvyšovanie #Žlté vesty