Rakúska vláda chce zakázať väčšinu plastových vreciek a tašiek

Rakúsko chce od roku 2020 zakázať väčšinu plastových tašiek a sáčkov. Výnimku by mali tvoriť iba tie, ktoré sú biologicky úplne odbúrateľné. Príslušný návrh zákona dnes schválila vláda, informovala ministerka pre udržateľný rozvoj Elisabeth Köstingerová, do ktorej portfólia patrí aj ochrana životného prostredia. Ušetriť by to podľa nej malo až 7000 ton plastového odpadu ročne.

05.12.2018 16:11
debata

„Existuje dostatočné množstvo alternatív k plastovým taškám,“ uviedla dnes Köstingerová, podľa ktorej je Rakúsko po Francúzsku a Taliansku len treťou členskou krajinou Európskej únie, ktorá má v úmysle úplný zákaz umelohmotných tašiek a vreciek. Zákaz by sa podľa nej mal dotknúť všetkých neekologických plastových tašiek a vrecúšok, ktoré majú držadlá či otvor pre úchop.

Okrem biologicky odbúrateľných tašiek by výnimku mali dostať aj tie stabilné z tvrdého plastu, ktoré ponúkajú napríklad niektoré obchody s nábytkom. Zákazníci totiž tento typ tašiek väčšinou používajú opakovane.

Podľa ministerstva pre udržateľný rozvoj je v Rakúsku len v obchodoch s potravinami ročne v obehu zhruba 430 miliónov plastových vreciek a tašiek. To zodpovedá zhruba 5000 až 7000 ton umelohmotného odpadu ročne, ktorý by po zákaze nevznikol. Obzvlášť veľké množstvo odpadu podľa ministerstva vzniká z ľahkých mikroténových vrecúšok používaných pri nákupe ovocia a zeleniny.

Okrem plastových vreciek a tašiek chce rakúska vláda zakázať tiež pridávanie mikroplastu do kozmetiky a prostriedkov na upratovanie.

Organizácia na ochranu životného prostredia Greenpeace avizovaný zákaz dnes privítala, varovala ale zároveň pred tým, aby sa sáčky a tašky z umelej hmoty jednoducho nahradili výrobkami z papiera či bio-plastu. Skutočným riešením priaznivým k životnému prostrediu sú podľa nej len tašky a vrecká na viac použití.

VIDEO: Na Slovensku nedávno predstavili novinku. Plast, ktorý sa rozloží už za 90 dní. Viac si môžete pozrieť vo videu:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #plastové tašky #stop plastom