Po zrážke dvoch vojenských lietadiel USA ostalo päť nezvestných

Päť príslušníkov námornej pechoty je nezvestných po tom, ako dve americké vojenské lietadlá vo štvrtok havarovali počas dopĺňania paliva vo vzduchu pri pobreží Japonska. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľov oboch krajín. Išlo o bojové lietadlo F/A-18 a tankovacie lietadlo KC-130.

06.12.2018 06:41 , aktualizované: 07:02
debata (18)

Americké médiá informovali, že piati členovia posádky boli v tankovacom lietadle KC-130 a dvaja v stíhačke F/A-18. Japonským záchranárom sa najprv podarilo objaviť jedného člena posádky F/A-18, ktorý je v stabilizovanom stave. Stav druhého nie je známy. Japonské ministerstvo obrany uviedlo, že stroje sa zrazili vo vzduchu a zrútili sa do mora približne 100 kilometrov južne od ostrova Šikoku.

Americká armáda má v Japonsku umiestnených približne 50.000 vojakov, pripomína agentúra AFP. Americká námorná pechota vo vyhlásení uviedla, že stroje vzlietli zo základne Iwakuni na juhu Japonska. Lietadlá vykonávali pravidelný plánovaný cvičný let, keď došlo k „nehode“. Po nej sa začala pátracia a záchranná operácia.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #vojenské lietadlo