Ukrajinský admirál sa chce dať vymeniť za zajatých námorníkov

Ukrajinský admirál Ihor Vorončenko sa chce dať podľa svojich slov vymeniť za ukrajinských námorníkov zajatých ruskou armádou počas incidentu v Kerčskom prielive. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA, podľa zistení denníka Bild.

06.12.2018 08:56 , aktualizované: 09:39
debata (55)

Admirál pre nemecký denník vyhlásil, že mu „puká srdce, keď vidí svojich vojakov, ako ich nelegálne zajali Rusi“. Dodal v tejto súvislosti, že je pripravený ísť do ruského väzenia za predpokladu, že Vladimir Putin prepustí 24 zadržaných ukrajinských námorníkov.

Vorončenko, ktorý v minulosti pôsobil aj ako šéf administratívy pobrežnej obrany na Kryme, bol počas ruskej anexie Krymu v roku 2014 sám štyri dni držaný v zajatí. V roku 2016 ho ukrajinský prezident Petro Porošenko vymenoval za veliteľa ukrajinských námorných síl.

Ukrajinskí vojaci, ktorých zajali príslušníci ruských ozbrojených síl 25. novembra počas incidentu v Kerčskom prielive, boli obvinení z nezákonného prekročenia ruských hraníc.

Skupine osôb konajúcej na základe vzájomnej dohody hrozí za tento skutok podľa uvedeného zákona odňatie slobody na šesť rokov.

Ukrajinský metropolita požiadal Putina o prepustenie ukrajinských námorníkov

Ukrajinský metropolita Anatolij sa obrátil na ruského prezidenta Vladimira Putina s prosbou o prepustenie ukrajinských námorníkov zajatých počas incidentu v Kerčskom prielive. Apeloval pri tom na spoločnú vieru. Informoval o tom vo štvrtok denník Novaja gazeta.

Metropolita Sarnenskej eparchie na severozápade Ukrajiny sa na ruského lídra obrátil so slovami, že síce nemôže „hodnotiť politické udalosti“, avšak jeho „povinnosťou ako archijereja pravoslávnej cirkvi, zjednocujúcej v jednom Kristovi dva susedské národy a štáty“, ako aj jeho „kresťanské svedomie“ ho „nútia súcitiť s námorníkmi a nemlčať, keď trpia ľudia a ich blízki“.

Metropolita v tejto súvislosti požiadal Putina o prepustenie námorníkov tak, aby mohli Vianoce stráviť so svojimi rodinami.

Anatolij je členom ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, podliehajúcej moskovskému patriarchátu. Má hodnosť archijereja (veľkňaza), čo je hodnosť, ktorou sú označovaní biskup, arcibiskup, metropolita a patriarcha.

Od rozpadu Sovietskeho zväzu na Ukrajine pôsobia až tri pravoslávne cirkvi: jedna (najväčšia) je verná moskovskému patriarchátu, druhá Moskvu odmieta akceptovať a tretia (najmenšia) patrí pod ukrajinskú cirkev pôsobiacu v USA.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine