Na Filipínach zadržali kňaza obvineného zo zneužívania miništrantov

Filipínske imigračné orgány zadržali amerického rímskokatolíckeho kňaza obvineného zo sexuálnych útokov na miništrantov počas pôsobenia v strednej časti Filipín. Agentúra AP to uviedla vo štvrtok s odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne imigračného úradu Dany Sandovalovej.

06.12.2018 10:30
debata (1)

Obvinenia voči 77-ročnému Kennethovi Bernardovi Hendricksovi boli vznesené v americkom štáte Ohio, kde súd vydal na neho zatykač, hoci Hendricks žije už 37 rokov na Filipínach. Podľa Sandovalovej sa tak stalo na základe sťažností Filipíncov, ktorí boli údajne obeťami tohto kňaza.

Hendricksa zadržali v stredu v jeho pôsobisku – meste Naval na území stredofilipínskej provincie Biliran. Následne ho letecky dopravili do filipínskeho hlavného mesta Manila, kde ho umiestnili do väzobného zariadenia. Americké veľvyslanectvo na Filipínach, predstavitelia cirkvi ani samotný Hendricks podľa AP zatiaľ neposkytli žiadne vyjadrenia.

Zadržaný kňaz údajne pohlavne zneužíval sedem obetí, prevažne miništrantov slúžiacich v meste Naval. K zneužívaniu malo dochádzať v jeho dome, kde sa s nimi „kúpal“, povedala Sandovalová, pričom tento prípad označila za „šokujúci a otrasný“. Dodala, že obete boli varované, že skončia vo väzení, ak o zneužívaní komukoľvek povedia.

Americké veľvyslanectvo môže odobrať Hendricksovi cestovný pas, aby umožnilo filipínskym orgánom jeho bezodkladnú deportáciu, uviedol imigračný úrad.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obťažovanie kňazmi