USA odobrali napriek Trumpovmu zákazu migrantom desiatky detí

Americké úrady odobrali migrantom s nelegálnym pobytom v Spojených štátoch osem desiatok detí od chvíle, keď prezident Donald Trump tento široko kritizovaný postup v júni zakázal.

06.12.2018 15:44
debata (2)

Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej v súčasnosti k rozdeľovaniu rodín úradníci siahajú len vo výnimočných prípadoch spojených so závažnými trestnými obvineniami voči rodičom či obavami o zdravie detí. Niektorí obhajcovia ľudských práv však tvrdia, že vláda stále môže oddeľovať deti od rodičov bez vážnych dôvodov.

Trumpova administratíva čelila na jar silnému tlaku opozície, mimovládnych organizácií i časti republikánov, aby ukončila rozdeľovanie rodín prisťahovalcov, ktorým po zavedení takzvanej politiky nulovej tolerancie odobrala takmer 3 000 detí. V médiách sa vtedy objavovali zábery plačúcich detí zatvorených v detenčných zariadeniach bez kontaktu s rodičmi. Proti praktike sa postavil rad verejne známych osobností vrátane Trumpovej dcéry Ivanky. Prezident v júni vydal dekrét zakazujúci tento postup a krátko potom sa proti odoberaniu detí vyslovil aj federálny súd.

Podľa AP však Trumpov výnos ponecháva priestor pre to, aby imigrační úradníci deti ďalej odoberali, čo sa odvtedy stalo v 81 prípadoch. Ministerstvo vnútornej bezpečnosti, ktoré má v USA imigračnú problematiku na starosti, väčšinu prípadov spája s rodičmi, proti ktorým bolo vznesené trestné obvinenie, pričom tri desiatky z nich už v minulosti spáchali trestné činy. „Ako sme už uvádzali a dokazujú to čísla, rozdeľovanie rodín je výnimočné,“ povedala AP hovorkyňa ministerstva Katie Waldmanová, podľa ktorej je o deti v detencii dobre postarané. Organizácie obhajujúce ľudské práva sú však pokračujúcou praktikou znepokojené a obávajú sa, že niektoré deti sú od rodičov oddeľované neprávom.

„Máme vážne obavy, že vláda môže opierať rozdeľovanie rodín o vágne obvinenia spojené s trestnou minulosťou (rodičov),“ povedal advokát Americkej únie občianskych slobôd Lee Gelernt, ktorý sa v súčasnosti snaží domôcť sa na súde vrátenia jedného z detí matke, ktorá prišla do USA z Latinskej Ameriky.

Trump označuje zníženie počtu prisťahovalcov prichádzajúcich do Spojených štátov bez potrebných dokladov za svoju prioritu a v októbri vyslal na ochranu hraníc s Mexikom viac ako 5 000 vojakov. Väčšina z nich tam zotrvá najmenej do konca januára.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #odoberanie detí #migranti #Donald Trump