Walesa mal na Bushovom pohrebe protestné tričko

Poľský exprezident a ikona európskeho boja proti komunizmu Lech Walesa vzbudil pozornosť amerických aj poľských médií, keď sa v stredu objavil na štátnom pohrebe zosnulého amerického exprezidenta Georgea H.W. Busha vo washingtonskej Katedrále svätého Petra a Pavla netradične odetý.

06.12.2018 22:33
USA Houston George H.W. Bush rozlúčka Foto: ,
Príslušníci čestnej stráže nesú rakvu s ostatkami bývalého prezidenta USA Georga H.W. Busha na katafalk v Chráme sv. Martina v Houstone.
debata (39)

Pod tmavým sakom mal totiž tričko s nápisom „Konstytucja“ (Ústava), čo je jedno z ústredných hesiel protestného hnutia proti súčasnej poľskej vláde pod vedením strany Právo a spravodlivosť (PiS). Strana Jaroslawa Kaczynského. ktorý síce nie je premiérom, no každý v Poľsku vie, že je najsilnejším mužom v štáte, sa podľa opozície pokúša okrem iného úplne zlikvidovať nezávislosť súdov od štátnej moci, čím podľa nej porušuje ústavu.

Walesove tričko vyvolalo rozporuplné reakcie v USA aj v Poľsku, pričom niektorí oceňujú Walesovu odvahu a angažovanosť, zatiaľ čo iní argumentujú, že pohreb amerického exprezidenta nie je tou správnou príležitosťou na vyjadrovanie politických názorov.

Walesa si to však nemyslí: George H.W. Bush „bojoval za slobodu, za pravdu a za úprimnosť. Takže ja keď mu hovorím zbohom, chcem zároveň povedať, že boj pokračuje,“ povedal Walesa poľským novinárom.

V episkopálnom kostole svätého Martina v Houstone sa dnes po štyroch dňoch skončila séria pietnych ceremónií na uctenie pamiatky zosnulého Busha staršieho. Rakvu s pozostatkami niekdajšieho šéfa Bieleho domu uložia do hrobu po boku jeho ženy Barbary a dcéry Robin. Štátny pohreb sa uskutočnil v stredu. Bush zomrel pred týždňom v piatok vo veku 94 rokov.

Neznášal chvastanie sa

Niekdajší minister zahraničia James Baker, ktorý slúžil v Bushovej administratíve, na dnešnom pohrebe zdôraznil, že jeho zosnulý priateľ mal odvahu bojovníka, ale ešte väčšiu guráž mierotvorcu. Úvodom svojho príhovoru sa Bushovi ospravedlnil za to, že ho dnes bude chváliť, pretože niekdajší prezident, ako pripomenul, neznášal chvastanie.

Busha Baker označil za vôbec najlepšieho amerického prezidenta, ktorému bolo umožnené odslúžiť len jeden mandát. Vo voľbách v roku 1992 Busha porazil demokrat Bill Clinton. Baker okrem iného pripomenul Bushovo dôstojné správanie voči Sovietskemu zväzu v čase, keď sa jeho impérium vo východnej Európe zrútilo. Prezident podľa Bakera totiž veľmi dobre vedel, že skromnosť voči padlému protivníkovi je tou najlepšou cestou.

Jeden z vnukov Georgea Prescott Bush spomínal, ako on so 16 ďalšími exprezidentovými vnúčatami vyrastal s úctou k Bushovi staršiemu, ktorému mohli hovoriť dedo. K pobaveniu smútočných hostí, ktorých bolo pozvaných asi 1200, poznamenal, že ich dedo ich nabádal k hrám ako že vyhráva ten, kto ako prvý zaspí.

Po skončení obradu sa smútočná kolóna z houstonského kostola vydala na stanicu Union Pacific Railroad Westfield, odkiaľ rakva zamierila vlakom do kampusu univerzity Texas A&M v College Station, kde je aj Bushova knižnica. Na jej pozemku bude Bush po krátkom rodinnom pietnom akte, ktorý je plánovaný na popoludnie miestneho času (23:15 SEČ), pochovaný.

Smútočný súpravu z Houstonu viedla lokomotíva s číslom 4141, ktorú spoločnosť Union Pacific zaradila v októbri 2005 do služby na počesť Busha staršieho. Lokomotíva vzdáva hold 41. prezidentovi USA nielen svojím číslom, ale aj farebným prevedením, ktoré je bielomodré.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Lech Walesa #štátny pohreb #George Bush starší