Trudeau poprel politické zasahovanie do kauzy finančnej riaditeľky firmy Huawei

Kanadský premiér Justin Trudeau vo štvrtok vyhlásil, že rozhodnutiu jeho krajiny zatknúť na žiadosť USA finančnú riaditeľku čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei nepredchádzalo nijaké politické zasahovanie ani ovplyvňovanie.

07.12.2018 09:02
Justin Trudeau v OSN Foto: ,
Kanadský premiér Justin Trudeau.
debata (20)

Zatknutie Meng Wan-čou si vyžiadali úrady USA, ktoré ju podozrievajú z porušovania amerických obchodných sankcií voči Iránu. Zatkli ju v sobotu vo Vancouveri a podľa vyjadrení kanadského ministerstva spravodlivosti jej hrozí vyhostenie do USA.

Trudeau v rozhovore s novinármi priznal, že o plánovanom zatknutí Meng bol informovaný vopred. Trvá však na tom, že do tohto prípadu sa politicky nijako nezasahovalo.

„Môžem každého ubezpečiť, že sme krajinou nezávislého súdnictva a príslušné orgány prijali rozhodnutie v tejto veci bez akéhokoľvek politického zaangažovania alebo zasahovania, ako to v podobných prípadoch musí byť,“ povedal Trudeau.

Meng Wan-čou je dcéra zakladateľa spoločnosti Žen Čeng-feja a zastáva aj post zástupkyne predsedu správnej rady.

Trudeauovo vyhlásenie bolo zverejnené niekoľko hodín po tom, ako Peking voči zatknutiu Meng protestoval a žiadal jej okamžité prepustenie.

„Kanada na žiadosť USA zatkla čínsku občianku, ktorá neporušila žiadny americký a ani kanadský zákon,“ uviedlo čínske veľvyslanectvo v Kanade.

Vypočúvanie Meng Wan-čou ohľadom kaucie stanovili na piatok. Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že nemôže o prípade poskytnúť žiadne bližšie informácie.

Newyorská prokuratúra vyšetruje podľa denníka Wall Street Journal, či sa spoločnosť Huawei dopustila porušenia amerických sankcií zavedených voči Iránu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Huawei #Justin Trudeau