Česká tajná služba odmieta vyjadrenie Zemana, že zlyháva

Bezpečnostná informačná služba (BIS) odmieta vyjadrenie prezidenta Miloša Zemana, že zlyháva. V reakcii uviedla, že má za sebou úspešné obdobie. Vláda aj kontrolné orgány jej nedávno poďakovali za službu pre Českú republiku, uviedla dnes BIS na twitteri.

07.12.2018 10:06 , aktualizované: 12:27
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (19)

BIS tento týždeň zverejnila správu, v ktorej varuje pred ruskými a čínskymi špiónmi, ktorí okrem iného pôsobia na ruskom a čínskom veľvyslanectve. Čína podľa rozviedky využívala ku spravodajskej činnosti aj členov delegácií. BIS upozornila na ľahkovážny prístup českých politikov a štátnych zamestnancov, z ktorého cudzí spravodajcovi­a ťažia.

Podľa Zemana ale vo výročných správach nie sú žiadne dôkazy o konkrétnych ruských alebo čínskych špiónoch v Česku. Podľa neho BIS naopak zlyháva v odhaľovaní islamských teroristov na českom území.

Zeman upozornil, že číta aj neverejnú časť týchto správ, v ktorej by očakával konkrétne dôkazy. "Dúfam, že neprezrádzam žiadne iné štátne tajomstvo, než je tajomstvo o neschopnosti BIS, keď vám poviem, že za tých šesť rokov nie je žiadny konkrétny údaj o tom, že by sa podarilo odhaliť čo i jedného jediného, ​​či už ruského alebo čínskeho, špióna, "povedal prezident.

Rozviedka Zemanove tvrdenia odmieta. „O všetkých aktivitách informujeme našich adresátov. Riadi nás vláda a kontroluje komisia pre kontrolu BIS a výbor pre bezpečnosť. Tri inštitúcie nám vyslovili v poslednom čase jednomyseľne poďakovanie za službu pre ČR,“ uviedla na twitteri.

Do konfliktu s BIS sa Zeman dostal už niekoľkokrát. Naposledy tento rok v októbri už druhýkrát odmietol vymenovať do generálskej hodnosti riaditeľa BIS Michala Koudelku, dôvody neuviedol. Podľa skorších špekulácií médií mohli byť za nevymenovaním Koudelku rozdielne názory BIS a Zemana v kauze otráv novičokom.

BIS je spravodajskou službou, ktorá pôsobí vo vnútri českého územia. Za úlohu má identifikáciu, sledovanie a zber informácií o aktivitách cudzej moci a osôb konajúcich v cudzom záujme na českom území. Medzi hlavné oblasti jej záujmu patrí terorizmus, organizovaný zločin, kybernetická bezpečnosť, ekonomické záujmy štátu a ochrana demokracie a ústavnosti.

Český minister vnútra a opozícia sa zastali tajnej služby

Minister vnútra, podpredseda vlády a šéf ČSSD Jan Hamáček je s prácou Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) spokojný. Kritike prezidenta Miloša Zemana voči tejto tajnej službe nerozumie. Štvrtkový výrok prezidenta, ktorý BIS označil za neschopnú, kritizuje aj opozícia. Šéf senátneho zahraničného výboru Pavel Fischer (nestraník) chce záležitosť prebrať na senátnom výbore.

„Ako podpredseda vlády a minister vnútra som s prácou BIS spokojný, naša kontrarozviedka patrí medzi najprofesionál­nejšie v Európe. Kritike prezidenta nerozumiem,“ uviedol Hamáček na twitteri. Povedal, že si prácu BIS váži a jej šéfa Michala Koudelku pokladá za profesionála, ktorý slúži záujmom ČR.

Slová Zemana sa nepáčia opozičným politikom. Chápavo sa k nemu naopak vyjadril predseda KSČM Vojtěch Filip. „Pán prezident má určite k dispozícii viac informácií ako ja a nemám dôvod mu neveriť,“ napísal.

Šéf ľudoveckých poslancov a člen bezpečnostného výboru Snemovne Jan Bartošek prácu BIS ocenil. Tvrdenie Zemana o BIS označil za úškľabok a kladné hodnotenie ich práce. „Viac by som sa k tomu včerajšiemu (štvrtkovému) blábolu nevyjadroval. Nemá to relevanciu, ani váhu,“ uviedol na twitteri.

Výroky Zemana by sa mohol zaoberať senátny bezpečnostný výbor. „Vo výbore pre bezpečnosť, obranu a zahraničné veci sa v Senáte budeme už čoskoro zaoberať výrokmi prezidenta republiky,“ napísal na twitteri jeho predseda Fischer.

Predseda Starostov a nezávislých Petr Gazdík napísal, že Zeman je „úplne mimo“ a správa sa skôr ako priateľ Kremľa než ako hlava štátu. „Rozhodne nesúhlasím so spochybňovaním práce českej tajnej služby,“ uviedol.

Šéf hnutia Sloboda a priama demokracia Tomio Okamura onačil tvrdenie o BIS za nespravodlivé zjednodušenie jej práce, v ktorej „dnes a denne riskujú svoje životy v boji s organizovaným zločinom“. „K správe BIS máme vecné výhrady, pretože jej formulácia vyvoláva zbytočnú mediálnu a politickú hystériu. Neznamená to však, že môžeme zabúdať na statočnú prácu ľudí a ich službu Českej republike,“ povedal.

Podľa poslanca a člena komisie na kontrolu BIS Marka Bendu Zeman svojimi výrokmi podkopáva dôveryhodnosť českých tajných služieb a rešpekt ČR v zahraničí. Svoje výhrady má oznamovať súkromne ministrom či príslušným orgánom. „Jeho popieranie pôsobenia ruských a čínskych spravodajských služieb na území našej krajiny skôr pripomína porekadlo o trafenej husi,“ podotkol.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #tajná služba #BIS