Šéf diplomacie KĽDR potvrdil záväzok svojej krajiny k denuklearizácii

Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho povedal v piatok svojmu čínskemu kolegovi Wang Imu, že záväzok Pchjongjangu k denuklearizácii stále platí.

07.12.2018 13:13
Pukguksong, raketa, kldr, severna korea Foto: ,
Severokórejská raketa Pukguksong–2 je jednou z alternatív, ktorou môže režim Kim Čong-una udrieť na svet.
debata

Najvyšší diplomati týchto komunistických štátov sa stretli v Pekingu takmer týždeň po schôdzke amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, uviedla agentúra Jonhap.

Ri Jong-ho konštatoval podľa čínskeho rezortu diplomacie, že Severná Kórea pokračuje v politike zameranej na zbavenie Kórejského polostrova jadrových zbraní a dosiahnutia mieru a stability.

Vyjadril nádej, že v tejto záležitosti bude aj naďalej Pchjongjang spolupracovať s Pekingom, pričom bilaterálne vzťahy vstúpili v tomto roku do „novej fázy vývoja“. V roku 2019 si oba štáty pripomenú 70. výročie nadviazania oficiálnych diplomatických vzťahov.

Wang I uviedol, že Čína chce, aby Severná Kórea zotrvala v dialógu s USA s cieľom dosiahnuť v prerokúvaných otázkach „vyvážené riešenie“. Taktiež uistil, že čínska vláda podporuje posilňovanie vzťahov medzi oboma Kóreami a ich úsilie o spoluprácu a zmierenie.

Americký prezident Trump a severokórejský líder Kim Čong-un sa v júli na summite v Singapure dohodli na všeobecných podmienkach denuklearizácie, proces sa však neskôr zasekol na otázke, ako tento cieľ reálne dosiahnuť.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #denuklearizácia Kórejského polostrova