Paríž sa chystá na tisíce radikálov, zatvára pamiatky i obchody

Parížske pamiatky zatvárajú svoje brány, obchody v centre mesta opevňujú výklady a do ulíc francúzskej metropoly sa chystajú tisícky policajtov v očakávaní sobotňajších násilných protestov, ktoré budú ďalším pokračovaním súčasnej vlny demonštrácií vo Francúzsku. Minister vnútra Christophe Castaner dnes uviedol, že sa do Paríža chystá niekoľko tisíc demonštrantov, medzi ktorými budú aj tí najtvrdší radikáli.

07.12.2018 13:23 , aktualizované: 14:03
francúzsko, študenti, protest, demonštrácia Foto: ,
Protivládny protest študentov vo Francúzsku.
debata (57)

„Všetko nasvedčuje tomu, že sa radikálne elementy znovu mobilizujú,“ povedal dnes novinárom Castaner. Zdôraznil, že nepôjde o protesty, ktoré by reprezentovali podstatnú časť Francúzov. Očakáva, že v Paríži bude nanajvýš 10-tisíc demonštrantov, mimoriadne policajné nasadenie však podľa neho ospravedlňuje fakt, že medzi nimi bude veľa ľudí, ktorí túžia vyvolať násilie.

Parížska policajná prefektúra dnes vydala varovanie pred rizikovými oblasťami metropoly, ktorým by sa ľudia mali radšej vyhnúť. Patrí medzi ne napríklad bulvár Champs-Élysées, námestie Svornosti či niektoré ďalšie veľké ulice v širšom centre Paríža.

Obchody sídliace pozdĺž spomínaného bulváru začali bez ohľadu na predvianočný čas, ktorý im prináša veľké tržby, zadebňovať a opevňovať svoje výlohy. Kovové zábrany sa podľa denníka Le Figaro objavili napríklad na výklade módneho obchodu Louis Vuitton, ktorý demonštranti rozbili už pred dvoma týždňami.

V Paríži bude nasadených 8 000 policajtov

V obavách z násilností zostane v sobotu zatvorená aj napríklad Eiffelova veža, Víťazný oblúk či múzeá Louvre a Orsay. V uliciach Paríža bude nasadených 8 000 policajtov, ktorí budú mať k dispozícii 12 obrnených transportérov. V celom Francúzsku zamieri do ulíc 89-tisíc príslušníkov poriadkových zložiek.

Policajti aj dnes ráno zasahovali proti demonštrantom zvlášť z radov študentov a ďalších mladých ľudí, ktorí sa pokúšajú o blokády škôl a ulíc. V alsaskom meste Mulhouse utrpel jeden zo strážcov zákona vážne zranenia, keď do neho narazil mladík na motorke.

Vládnuci francúzski politici tvrdia, že protesty sa už dávno vymkli z rúk organizátorov z radov takzvaného hnutia žltých viest, ktorí pôvodne odmietali zavedenie dane z pohonných hmôt, od ktorého vláda tento týždeň ustúpila. Podľa ministra Castanera početnosť protestov výrazne opadá a zúčastňujú sa ich už prevažne len ľudia, ktorí chcú vyvolať násilie.

Prezident Emmanuel Macron, ktorému rad Francúzov vyčíta neschopnosť vcítiť sa do problémov bežných ľudí, dnes prostredníctvom ministerky dopravy odkázal, že chce demonštrantom adresovať zásadný prejav začiatkom budúceho týždňa.

Zatknutie protestujúcich stredoškolákov vo Francúzsku vyvolalo vlnu pobúrenia

Zábery zobrazujúce údajne brutálne zatknutie stredoškolákov na predmestí Paríža vyvolali rozruch pred ďalšími protivládnymi protestmi, ktoré by sa mali vo Francúzsku odohrať už túto nedeľu. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Na záberoch, ktoré boli natočené vo štvrtok vo francúzskom meste Mantes-la-Jolie, je vidieť stredoškolákov kľačiacich na kolenách s rukami za hlavou v obkľúčení poriadkovej polície.

Video sa začalo rýchlo šíriť po sociálnych sieťach a vyburcovalo zástupcov odborov, ako aj extrémnej ľavice k obvineniu polície z neprípustnej brutality. Predák francúzskeho odborovej organizácie CGT – Philippe Martinez – v rozhovore pre denník Le Monde v tomto kontexte uviedol, že „deti nesmú byť bité“.

Podľa piatkového vyjadrenia francúzskeho ministra vnútra Christopha Castanera bolo v Mantes-la-Jolieje zadržaných 151 ľudí, pričom niektorí z nich mali pri sebe zbrane. Dodal taktiež, že žiaden zo študentov nebol zranený.

V sobotu by v Paríži mali začať platiť prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré sú súčasťou snahy francúzskej vlády zabrániť ďalšiemu vypuknutiu násilia počas očakávaných protivládnych protestov.

Prívrženci hnutia „žltých viest“ začali 17. novembra s blokádou ciest, križovatiek, nájazdov na diaľnice či dôležitých objektov alebo veľkoskladov pohonných hmôt, aby takto protestovali proti zvyšovaniu cien benzínu a nafty a poklesu kúpyschopnosti obyvateľstva, čo pripisujú opatreniam prijímaným vládou prezidenta Emmanuela Macrona. Protesty však postupne prerástli do násilností, ktoré sú najhoršie od roku 1968.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protest študentov