Na východe Sýrie prebiehajú tvrdé boje medzi IS a kurdskými silami

Jednotky sýrskych Kurdov zvádzajú tvrdé boje s príslušníkmi Islamského štátu (IS) v poslednej izolovanej bašte tejto extrémistickej organizácie na východe Sýrie. Informovala o tom agentúra DPA.

07.12.2018 16:25
debata (31)

K ozbrojeným zrážkam medzi džihádistami a bojovníkmi Sýrskych demokratických síl (SDF) – Kurdmi vedených milícií podporovanými USA – v na ropu bohatej provincii Dajr az-Zaur dochádza už niekoľko mesiacov. Teraz z oblasti hlásia intenzívne boje.

„Našim bojovníkom sa podarilo obsadiť štvrť Hawma, jednu z prvých častí Hadžínu,“ uviedol hovorca SDF. Mesto Hadžín je súčasťou poslednej oblasti pod kontrolou IS na východe Sýrie.

Rýchlemu postupu bojovníkov SDF podľa hovorcu bráni zlé počasie vrátane hustej hmly.

Podľa údajov mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii si boje provincii Dajr az-Zaur vyžiadali od pondelka životy 42 militantov z IS a 36 príslušníkov SDF. Silám SDF sa podarilo odraziť rozsiahlu ofenzívu džihádistov, ktorí sa pre svoj postup pokúsili využiť nepriaznivé počasie, dodalo SOHR.

Oblasti pod kontrolou IS v provincii Dajr az-Zaur a východe Sýrie sú tiež terčom intenzívnych náletov náletom Američanmi vedenej medzinárodnej koalície. Podľa nepotvrdených správ si letecké údery vyžiadali aj nešpecifikovaný počet civilných obetí.

Nálety sa zintenzívnili po tom, ako jednotky SDF v septembri oznámili, že začali záverečnú fázu ofenzívy s cieľom očistiť severovýchod Sýrie od militantov z IS. Džihádisti ovládajú ešte niekoľko izolovaných lokalít na juhu Sýrie.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #vojna v Sýrii