Trump nominoval Williama Barra za nového ministra spravodlivosti

Americký prezident Donald Trump nominoval v piatok do funkcie ministra spravodlivosti Williama Barra, ktorý tento post zastával už v administratíve exprezidenta Georgea Busha staršieho. Informovala o tom agentúra AFP. Trump nominoval do funkcie aj veľvyslankyňu pri OSN.

07.12.2018 17:05
USA, William Barr Foto:
Donald Trump nominoval Williama Barra za nového ministra spravodlivosti.
debata

William Barr by mal na tomto poste nahradiť Jeffa Sessionsa, ktorý pred mesiacom odstúpil po dlhodobej kritike zo strany Trumpa. Ministerstvo spravodlivosti odvtedy dočasne vedie šéf jeho kancelárie Matt Whitaker.

Sessions vyše roka čelil kritike prezidenta za to, že odmietal zastaviť vyšetrovanie možného prepojenia medzi Ruskom a Trumpovou prezidentskou kampaňou v roku 2016. Toto vyšetrovanie vedie osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller.

Trump označil konzervatívneho právnika Williama Barra, za „fantastického človeka“, ktorý má rešpekt medzi republikánmi i demokratmi. Barrovu nomináciu bude ešte musieť potvrdiť Senát amerického Kongresu, v ktorom majú väčšinu Trumpovi republikáni.

Trump nominoval aj veľvyslankyňu pri OSN

Trump v piatok nominoval na funkciu aj veľvyslankyňu pri OSN Heather Nauertovú, ktorá vo funkcii nahradí Nikki Haleyovú. Nauertová je hovorkyňou ministerstva zahraničných vecí od apríla 2017, keď tento rezort viedol Rex Tillerson, ktorého na tomto poste nahradil Mike Pompeo. Predtým pôsobila okrem iného ako moderátorka v televíziách ABC News a Fox News.

Trump označil Nauertovú za „veľmi talentovanú, veľmi inteligentnú“ členku svojej administratívy. Haleyová nečakane odstúpila začiatkom októbra. Správa o jej odchode prišla po tom, ako bola mesiac dočasnou predsedníčkou Bezpečnostnej rady OSN. V apríli sa dostala do sporu s Bielym domom, keď jeden z Trumpových poradcov naznačil, že predčasne oznámila nové kolo sankcií voči Rusku.

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Donald Trump #William Barr #Heather Nauertová