Číňania posielajú sondu na odvrátenú stranu Mesiaca

Z kozmodrómu Si-čchang v piatok odštartovala raketa CZ-3B/G3Z so sondou Čchang-e 4, cieľom je Mesiac. Napísal to v piatok server zameraný na lety do vesmíru Nasa Spaceflight. Čína štart zatiaľ oficiálne nepotvrdila.

07.12.2018 21:09
debata (161)

Sonda s vozidlom má začiatkom januára pristáť prvýkrát v histórii letov do vesmíru na odvrátenej strane Mesiaca. Raketa údajne odštartovala o 19:24 SEČ. Úspešný štart potvrdila na svojom webe napríklad aj Univerzita Christiana Albrechta v nemeckom Kieli, ktorá vyvinula jeden z meracích prístrojov na module Čchang-e 4.

Americký astronóm Jonathan McDowell, ktorý komentuje aktivity týkajúce sa dobývania vesmíru, na twitteri napísal, že sonda by už mala byť oddelená od tretieho stupňa nosnej rakety.

Sonda Čchang-e 4 s robotickým vozidielkom má pristáť v blízkosti južného pólu Mesiaca, kde potom má robot začať svoj prieskum. Najväčší výzvu pre misiu bude predstavovať rádiová komunikácia. Spojenie so Zemou bude sonda spoza Mesiaca udržiavať cez špeciálny čínsky satelit.

Na palube sondy sú aj semienka rastlín. Číňania chcú zistiť, či je možné pestovať zeleninu v uzavretom prostredí v podmienkach nízkej gravitácie.

Zatiaľ čo ostatné štáty svoje rozpočty na vesmírne programy skôr redukujú, Čína má vo vesmíre ambiciózne plány. Chystá sa vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu a ďalej bádať na Mesiaci. Po pristátí na jeho odvrátenej strane bude možno už budúci rok odštartovaná misia, ktorej cieľom bude dopraviť na Zem mesačné horniny. Podľa súčasných plánov má v roku 2030 na Mesiaci pristáť prvý Číňan.

Spojené štáty na Mesiac v rokoch 1969 až 1972 vyslali spolu 12 astronautov. V roku 1976 na Mesiaci pristála sovietska sonda Luna 24 a o 37 rokov neskôr potom čínska Čchang-e 3.

161 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vesmír #mesiac