Slovensko symbolicky prevzalo predsedníctvo v OBSE

Talianske predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v piatok symbolicky odovzdalo štafetu Slovensku, ktoré sa do čela organizácie postaví už o tri týždne - 1. januára 2019.

07.12.2018 22:05
Taliansko, Lajčák, OBSE Foto: ,
Taliansky minister zahraničných vecí a doterajší predsedajúci OBSE Enzo Moavero Milanesi (uprostred) si podáva ruku so svojím slovenským rezortným partnerom Miroslavom Lajčákom (vľavo) počas záverečnej tlačovej konferencie na 25. zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Miláne 7. decembra 2018.
debata (12)

Úradujúceho predsedu OBSE a šéfa talianskej diplomacie Enza Moavera Milanesiho tak v tejto funkcii nahradí šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

„Tieto dva dni dobre ukázali naladenie a predstavy účastníckych štátov OBSE v nasledujúcom roku,“ povedal minister Lajčák v reakcii na dianie počas 25. Ministerskej rady, ktorá zasadala 6. a 7. decembra v Miláne. V decembri 2019 sa toto stretnutie za účasti delegácií z 57 krajín uskutoční v Bratislave.

Ministerská rada je každoročne príležitosťou zhodnotiť dianie v OBSE a zároveň identifikovať výzvy v nasledujúcom období.

„Byť na čele OBSE v roku 2019 nebude jednoduchá úloha. Musíme urobiť viac – viac v spolupráci, viac v záväzkoch, viac v kompromisoch. Potrebujeme viac súčinnosti, aby sme dokázali reagovať na aktuálne dianie,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

„Ako ukázali rokovania v Miláne, kríza na Ukrajine a jej aktuálny vývoj budú jednou z kľúčových tém, ktorými sa bude slovenské predsedníctvo v OBSE budúci rok zaoberať,“ uviedol Lajčák.

Slovenské priority v OBSE v roku 2019 predstaví minister Lajčák 10. januára vo Viedni. „Už dnes vieme, že sa sústredíme na prevenciu konfliktov, efektívny multilateralizmus a bezpečnú budúcnosť. Nie sme naivní vo vyhodnocovaní zložitej reality dnešných dní. Slovenské predsedníctvo v OBSE je ambiciózne, ale realistické,“ konštatoval na záverečnej tlačovej konferencii Miroslav Lajčák.

V druhý a záverečný deň Ministerskej rady OBSE sa minister Lajčák stretol bilaterálne so svojim gruzínskym partnerom Davidom Zalkalianim, kazašským ministrom zahraničných vecí Kajratom Abdrachmanovom a šéfom arménskej diplomacie Zograbom Mnacakaňanom. S vysokým komisárom OBSE pre národnostné menšiny Lambertom Zannierom hovoril Lajčák o otázkach v ľudskoprávnej oblasti, ktorými sa v roku 2019 bude zaoberať aj slovenské predsedníctvo.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #OBSE