USA a Británia obvinili sýrsku vládu a Rusko z klamstva o chemickom útoku

Spojené štáty a Británia obvinili v piatok sýrsku vládu a jej spojenca Rusko z toho, že si vymysleli správy o chemickom útoku, ktorý údajne v sýrskom meste Aleppo v novembri spáchali povstalci.

08.12.2018 08:37
Syria, aleppo, chemický útok Foto:
Väčšina ľudí, ktorých prijali do nemocníc v severosýrskom Aleppe, mala dýchacie problémy a rozmazané videnie, povedali lekári štátnej televízii.
debata (96)

Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že účelom takéhoto výmyslu bolo „narušiť dôveru“ v prímerie dosiahnuté v provincii Idlib, informovala spravodajská stanica BBC.

Sýria a Rusko obvinili povstalcov z uskutočnenia novembrového útoku jedovatým plynom v meste Aleppo. Tvrdili pritom, že po útokoch museli ošetriť v nemocniciach približne 100 ľudí, ktorých zábery navyše zverejnili sýrske štátne médiá.

Ruské vojenské lietadlá následne zaútočili na územia v severnej Sýrii ovládané povstalcami, ktorí popierali, že by na Aleppo vypustili otravný plyn, a tvrdili, že ide o zámienku pre útoky na ich pozície.

Spojené štáty v piatok vyhlásili, že majú „dôveryhodné informácie“, že správy o útoku chlórom sú vymyslené, a že naopak provládne sily použili 24. novembra proti civilistom v Aleppe slzotvorný plyn.

„Spojené štáty sú hlboko znepokojené, že prorežimné sily si zabezpečili kontrolu nad týmto miestom bezprostredne po útoku, čo im umožnilo potenciálne sfalšovať vzorky a kontaminovať lokalitu pred jej riadnym preskúmaním Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW),“ uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Robert Palladino.

„Varujeme Rusko a (sýrsky) režim pred manipuláciou s miestom údajného útoku a vyzývame ich, aby zaistili bezpečnosť nestranných a nezávislých inšpektorov, aby mohli byť páchatelia vzatí na zodpovednosť,“ do­dal.

Britské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že doposiaľ „nevidelo nič, že by podporovalo tvrdenia“ Ruska a Sýrie. „Spojené kráľovstvo považuje za veľmi nepravdepodobné, že by bol pri tomto incidente použitý chlór, ako to tvrdí (sýrsky) režim a jeho ruskí spojenci. Je veľmi nepravdepodobné, že by za tým boli povstalci,“ uviedol vo vyhlásení britský rezort diplomacie.

„Je pravdepodobné, že ide buď o zinscenovaný incident s cieľom falošne obviniť povstalcov, alebo o operáciu, ktorá nevyšla a z ktorej chceli Rusko a (sýrsky) režim vyťažiť,“ dodal.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #chemický útok