Charles Michel reogranizoval belgickú vládu po sporoch okolo migračného paktu OSN

Belgický premiér Charles Michel reorganizoval v sobotu svoju vládu po tom, ako jedna zo strán vládnej koalície deklarovala, že nemôže akceptovať pristúpenie Belgicka k tzv. migračnému paktu OSN. Vládny kabinet sa zišiel v neskorých večerných hodinách na krízovom zasadnutí.

09.12.2018 09:49
Charles Michel Foto: ,
Belgický premiér Charles Michel.
debata (13)

Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

Michelova stredopravicová vláda bola niekoľko dní na pokraji pádu, nakoniec sa však rozhodla pokračovať bez Novej flámskej aliancie (N-VA), ktorej predseda Bart De Wever vyhlásil, že nemôže súhlasiť s očakávaným podpísaním migračného paktu počas nadchádzajúcej medzinárodnej konferencii v marockom Marrákeši.

Podľa údajov DPA, ktoré vychádzajú zo správy belgickej tlačovej agentúry Belga, navrhol Michel ministerské posty prislúchajúce koaličnému partnerovi obsadiť štátnymi tajomníkmi.

Nacionalistická N-VA je najväčšou politickou stranou v Belgicku a jedným zo štyroch koaličných partnerov.

Michel na sobotňajšom rokovaní vlády potvrdil, že už v nedeľu vycestuje do Marrákešu. Argumentoval pritom, že na stiahnutie súhlasu s paktom OSN sa nepodarilo dosiahnuť politický konsenzus. Michelová účasť na konferencii v Marrákeši však „de facto“ znamená odstúpenie N-VA z vlády, vyhlásil predseda strany Bart de Wever na tlačovej konferencii po zasadnutí kabinetu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Charles Michel #migračný pakt OSN