V Nemecku sa ráno zastavila železničná doprava

V celom Nemecku sa dnes ráno zastavila diaľková železničná doprava. Je to spôsobené celonárodným varovným štrajkom zamestnancov Nemeckej železničnej spoločnosti Deutsche Bahn (DB) v spore okolo miezd.

10.12.2018 07:34 , aktualizované: 09:57
nemecko, štrajk, železnice DB, vlak Foto: ,
Celonárodným varovným štrajkom požadujú zamestnanci Nemeckej železničnej spoločnosti Deutsche Bahn vyššie mzdy.
debata (7)

Celoštátna, regionálna i miestna železničná doprava bude obmedzená aj po konci štrajku, vyhláseného od 5.00 h do 9.00 h, uviedla DB v nedeľňajšom oznámení. Informovala o tom agentúra AFP.

Spoločnosť nespresnila, koľko spojov bude zrušených. Podľa agentúry DPA sa však nový týždeň začne nepríjemne pre tisíce ľudí dochádzajúcich do práce i ďalších cestujúcich.

Rokovania medzi Deutsche Bahn a odborovým zväzom EVG, ktorý žiada pre 160 000 zames­tnancov zvýšenie miezd o 7,5 percenta, sa v sobotu skončili bez dohody. „Zamestnávateľ dal ponuky, ktoré nezodpovedali požiadavkám našich členov,“ uviedla vyjednávačka EVG Regina Ruschová-Ziembová o nedeľňajšom rozhodnutí vyhlásiť štrajk.

Dopravca však vo vyhlásení označil štrajk za „úplne zbytočný“ s tým, že aktuálna ponuka DB je „atraktívna a spĺňa hlavné požiadavky“ zamestnancov. DPA uviedla, že DB pozvala odbory na nové rozhovory v pondelok popoludní.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Nemecko #štrajk