Vo voľbách v Arménsku zvíťazila aliancia premiéra Pašinjana

V predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa v nedeľu konali v Arménsku, vyhrala aliancia premiéra Nikola Pašinjana. Centristický blok Môj krok, ktorého súčasťou je jeho strana Občianska zmluva, získal podporu 70,4 percenta voličov. Po zrátaní všetkých hlasov to oznámila arménska volebná komisia.

10.12.2018 08:25
Arménsko, Nikol Pašinjan, voľby Foto: ,
Nikol Pašinjan (na snímke) sa dostal k moci v máji po veľkých protestoch, ktoré viedli k pádu dlhoročného premiéra Serža Sarkisjana.
debata (5)

Podľa konečných výsledkov bola aliancii počtom hlasov najbližším rivalom umiernená strana Prosperujúce Arménsko podnikateľa Gagika Tsarukjana, ktorá bola súčasťou predošlej vládnej koalície. Strana získala osem percent hlasov. Liberálna prozápadná strana Jasné Arménsko mala zhruba šesťpercentnú voličskú podporu.

Na to, aby sa strany dostali do 101-členného Národného zhromaždenia, potrebovali minimálne päť percent hlasov. Arménska ústava stanovuje, že 30 percent parlamentných kresiel musí pripadnúť opozičným stranám.

Volebná účasť bola približne 49 percent. V minulosti arménske voľby sprevádzali podvody a kupovanie hlasov, tentokrát však korešpondenti tvrdili, že existuje nádej, že toto hlasovanie bude iné, píše spravodajský portál BBC. Voľby sledovali okrem iných aj pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Štyridsaťtriročný Nikol Pašinjan sa dostal k moci v máji po veľkých protestoch, ktoré viedli k pádu dlhoročného premiéra Serža Sarkisjana. Pašinjan žiadal predčasné voľby, aby získal kontrolu v parlamente, v ktorom dominovali jeho politickí nepriatelia. Teraz, keď získal parlamentnú väčšinu, môže napredovať s programom zameraným na hospodárske reformy či boj s korupciou. Podľa analytikov sa Pašinjan bude usilovať o dodržanie svojich sľubov a zároveň zostať za dobre s kľúčovým arménskym spojencom Ruskom, ktoré má v krajine vojenskú základňu. Politik sa svojho času vyjadril, že dúfa v „posilnenie spolupráce so Spojenými štátmi a Európskou úniou“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Arménsko #Nikol Pašinjan