V Čiernej Hore sa od stredy chystajú protesty 'žltých viest'

Za účasti približne 4 000 ľudí sa v nedeľu v hlavnom meste Čiernej Hory Podgorica konal pochod sympatizantov opozičného Demokratického frontu (DF) na protest proti stíhaniu jeho vodcov. Informovala o tom agentúra AFP.

10.12.2018 09:17
Čierna hora, Podgorica, protest, žlté vesty Foto: ,
V hlavnom meste Čiernej Hory Podgorica konal pochod sympatizantov opozičného Demokratického frontu.
debata (17)

Akcia bola protestom proti zadržaniu vodcu proruskej opozície Nebojšu Medojeviča a proti pokusu o zatknutie ďalšieho opozičného lídra, Milana Kneževiča.

Medojeviča zatkli v noci na 30. novembra za „odmietnutie výpovede“ v korupčnej kauze po tom, ako na Facebooku obvinil čiernohorského špeciálneho prokurátora Milivoja Katniča z prijatia úplatku 100 000 eur za to, že umožnil členovi vládnej Demokratickej strany socialistov Čiernej Hory (DPS) vyhnúť sa väzeniu. Medojevič môže byť vo väzbe až dva mesiace.

Nedeľný pochod ľudí oblečených v žltých reflexných vestách viedol Andrija Mandič, jediný vodca opozície, ktorý zatiaľ nie je vyšetrovaný policajnými zložkami. Oblečenie do žltých viest Mandič vysvetlil tým, že sympatizanti opozície chcú, aby sa Čierna Hora stala lepšou krajinou – „ako Francúzsko, ktoré sa stalo lepším vďaka akciám, ktoré zabránili prijať škodlivé politické rozhodnutia“.

Demokratický front, ktorý združuje viacero proruských politických strán, plánuje od stredy začať organizovať protestné akcie vo všetkých mestách krajiny, informoval hovorca DF Marko Kovačevič.

Protestný pochod sa začal v nedeľu podvečer pred budovou parlamentu, kde sa už vyše týždňa pred políciou skrýva Milan Kneževič. Ten protestný pochod podporil prostredníctvom svojho vyhlásenia na sociálnej sieti Facebook, doplneného o fotografiu, na ktorej je tiež oblečený v reflexnej veste, a o portrét Medojeviča so žltou vestou zachytenou o rám. Opozícia pred protestnou akciou rozdala asi 1 000 žltých viest, ktoré sú už tri týždne symbolom protivládnych protestov vo Francúzsku.

Mandič a Kneževič sa pred súdom zodpovedajú za údajný pokus o zvrhnutie vlády tejto balkánskej krajiny v roku 2016. Obaja tvrdia, že obvinenia voči nim sú politicky motivované. Vynesenie verdiktu sa očakáva začiatkom roka 2019.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Čierna Hora #Podgorica #Žlté vesty