VIDEO: V Marrákeši schválili Globálny pakt o migrácii

Na konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) v marockom Marrákeši schválili v pondelok zástupcovia zo 164 krajín globálny pakt o migrácii. Účastníci schválili pakt aklamáciou na začiatku dvojdňovej konferencie.

10.12.2018 10:37 , aktualizované: 20:13
debata (445)

VIDEO: O tom, čo pakt znamená aj pre Slovensko hovorí vo videu TV Pravda šéfka Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu Zuzana Vatráľová.

Video

Prípravu Globálneho rámca OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu (GCM) dokončili v júli v OSN po 18 mesiacoch rokovaní. Voči tomuto dohovoru však medzičasom vyjadrili objavili námietky a viacero európskych štátov vrátane Slovenska oznámilo, že sa k tejto iniciatíve nepripoja.

Na migračnom pakte sa všetkých 193 členských štátov OSN s výnimkou USA dohodlo ešte v septembri 2016. Práce na jeho znení sa začali v apríli 2017 a ukončili v júli 2018. Cieľom tohto 34-stranového právne nezáväzného dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov.

Šéf OSN vyvracal „klamstvá“ a „mýty“

Generálny tajomník OSN António Guterres sa na úvod pokúsil rozptýliť „klamstvá“ a „mýty“, ktoré sa podľa neho spájajú s globálnym paktom.

Globálny migračný pakt má podľa Guterresa napomôcť, aby migrácia prebiehala bezpečným, humánnym a usporiadaným spôsobom, čo má zamedziť zbytočnému utrpeniu a chaosu.

Začala sa konferencia OSN v Maroku, ktorá sa... Foto: SITA/AP
maroko, pakt o migrácii Začala sa konferencia OSN v Maroku, ktorá sa týka Paktu o migrácii.

Guterres upozornil pritom na skutočnosť, že od roku 2000 prišlo o život už viac ako 60.000 migrantov, čo je podľa neho hanbou pre celé medzinárodné spoločenstvo.

Guterres zdôraznil, že globálny pakt má nezáväzný charakter a žiadnej krajine sveta nenariaďuje, akú migračnú politiku má praktizovať.

„(Pakt) je rámcom pre medzinárodnú spoluprácu…, ktorý výslovne zdôrazňuje princíp štátnej suverenity,“ zdôraznil generálny tajomník. „Nesmieme podľahnúť strachu a nepravdivým tvrdeniam“.

Vyjadril pritom presvedčenie, že sa k dohovoru časom pridajú aj tie krajiny, ktoré nevyslali svojich zástupcov na konferenciu do Marrákešu.

Šéf OSN zároveň pripomenul, že prevažná časť migračných tokov nesmeruje z chudobného globálneho Juhu do bohatých krajín Severu. K presunom obyvateľstva podľa neho dochádza hlavne v rámci štátov rozvojového sveta. Guterres tiež označil za nepravdivé tvrdenia, podľa ktorých sa rozvinuté štáty zaobídu bez prílevu prisťahovalcov.

Lajčák: Vyhlásenie Arbourovej hovorí za všetko

Rada EÚ pre zahraničné veci, ktorá v pondelok zasadala v Bruseli, bola ochudobnená o viacerých šéfov diplomacií členských štátov. Tí sa totiž zúčastnili na konferencii v Marrákeši. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

„Môj názor na toto je úplne jasný,“ pripomenul Lajčák, ktorý bol pri júlovej finalizácii tejto celosvetovej dohody vo funkcii predsedu Valného zhromaždenia OSN a ktorý bol vzhľadom na význam tejto dohody ochotný vzdať sa postu šéfa diplomacie v slovenskej vláde.

Miroslav Lajčák Foto: SITA, Diana Černáková
Lajčák Miroslav Lajčák

Lajčák pripomenul, že niektorí jeho rezortní kolegovia neboli na zasadnutí Rady ministrov v Bruseli práve preto, lebo zastupovali svoje krajiny v Marrákeši.

„Je to realita,“ odkázal na snahy medzinárodnej verejnosti v marockej metropole týkajúce sa bezpečnej, riadenej a legálnej migrácie. „Všimol som si vyjadrenie generálnej tajomníčky konferencie OSN v Marrákeši Louise Arbourovej, ktoré podľa mňa hovorí za všetko,“ povedal Lajčák.

Pakt nevytvára nové právne záväzky, tvrdí právnička Arbourová

Kanadská právnička a prokurátorka označila postoj krajín, ktoré od dohody odstúpili označila za „poľutovaniahodný“. Pripomenula, že v júli tohto roku sa rokovania o migračnom pakte skončili konsenzom a priznala, že je „trochu podráždená“ šírením nesprávnych informácií o texte migračnej dohody.

„Nie, dohoda nie je záväzná, nevytvára žiadne nové záväzky. Pakt nestanovuje žiadne právo na migráciu, nestanovuje žiadnu povinnosť pre štáty. Text je explicitný. Dokument nevytvára nové právne záväzky,“ spresnila Arbourová. Zdôraznila, že ide o prepojenie krajín na báze dôvery a nie obmedzovania. A dodala, že pokiaľ ide o otázku práv alebo povinností štátov voči nelegálnym migrantom, pakt OSN nepridáva nič nové do už existujúceho medzinárodného práva v oblasti zmlúv a dohovorov o ľudských právach.

„Všetci ľudia majú základné práva, ktoré nemajú nič spoločné s ich migračným štatútom. Pakt na tomto ustanovení nič nemení,“ vysvetlila

Text sa stal terčom kritiky pravicových európskych politikov, podľa ktorých by mohol prispieť k ešte väčšej migrácii, uvádza agentúra Reuters.

Rada Európy chce pomáhať pri implementácii paktu

Rada Európy (RE) je pripravená zapojiť sa do implementácie pak­tu.

Generálny tajomník RE Thorbjörn Jagland vyjadril uvedenému paktu plnú podporu. Informovala o tom agentúra AP.

„Migrácia je jedným z najväčších problémov našej doby. Ovplyvňuje blahobyt, dôstojnosť a niekedy aj prežitie miliónov ľudí, z ktorých mnohí utiekli z vojnových zón, pred prenasledovaním alebo prírodnými katastrofami. Ľudské práva utečencov a migrujúcich detí si zaslúžia osobitnú ochranu,“ odkázal Jagland.

Rada Európy je pripravená pomôcť pri implementácií dohovoru a ponúknuť v tomto smere svoje skúsenosti. Na dvojdňovej konferencii v Marrákeši túto inštitúciu, ktorá sa zasadzuje za dodržiavanie ľudských práv, zastupuje osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka RE pre migráciu a utečencov, český diplomat Tomáš Boček.

Fidesz: Pakt je vážnou hrozbou

Globálny pakt vníma maďarská vládna strana Fidesz ako vážnu hrozbu. Podľa agentúry MTI to vyhlásil v parlamente v Budapešti poslanec Fideszu Zsolt Németh.

Politik vládnej strany na plenárnom rokovaní parlamentu povedal, že je len otázkou času, kedy sa terajší dobrovoľný charakter tohto paktu zmení na povinný. „Maďarsko ešte v júli tohto roka označilo návrh paktu za ‚nekorigovateľný‘ a vystúpilo z procesu rokovania, pretože text dokumentu považovalo za nebezpečný,“ pripomenul Németh.

Štátny tajomník úradu maďarskej vlády Balázs Orbán okrem iného podotkol, že už aj názov dokumentu OSN hovorí o tom, že je za migráciu, a nie proti nej. „Na balkánskej migračnej trase je v súčasnosti vyše 70.000 cudzincov, pritom aj drvivá väčšina štyroch miliónov ľudí v Turecku chce prísť do Európy. Ak sa bude k tomu ďalej motivovať, bude to znamenať mimoriadne vážne migračné a bezpečnostné problémy,“ varoval štátny tajomník.

445 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #migrácia #Marrákeš #Globálny pakt o migráci