Pre Zemanove výroky o českej tajnej službe zasadne senátny výbor

Výrokmi českého prezidenta Miloša Zemana o Bezpečnostnej informačnej službe (BIS) sa bude zaoberať na uzavretom rokovaní senátny výbor pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť. Predseda Pavol Fischer ho zvolal na utorok 18. decembra, informoval o tom senátorov asistent Jan Urban. Na schôdzu výboru by mali doraziť riaditeľ civilnej kontrarozviedky Michal Koudelka a minister zahraničia Tomáš Petříček (ČSSD).

10.12.2018 15:52
debata (16)

„Už tu nejde o úvahy, kam patríme. Ide o vystúpenie vrchného veliteľa ozbrojených síl, ktorým spochybnil zahraničnopolitické a bezpečnostné ukotvenie Českej republiky ako spojenca,“ uviedol Fischer v tlačovom vyhlásení. Popri Zemanovom kritickom stanovisku k výročnej správe BIS za minulý rok zmienil tiež prezidentov rozhovor pre ruskú televíziu NTV, v ktorom sa okrem iného opäť postavil proti protiruským sankciám a vrátil sa k afére okolo Ruskom vyvinutého armádneho jedu novičok, s ktorým bol v marci vo Veľkej Británii spáchaný pokus o vraždu bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa.

Fischer oznámil, že sa pre Zemanove výroky stretne tento týždeň napríklad s Petříčkom a s predsedom snemovne zahraničného výboru Ľubomírom Zaorálkom (ČSSD). Na utorok 18. decembra večer niekdajší neúspešný vyzývateľ Zemana v prezidentských voľbách Fischer pozval do Senátu veľvyslancov členských krajín NATO. „Je potrebné jasne potvrdiť spojenecký kurz Českej republiky,“ dodal.

Správu civilnej kontrarozviedky, v ktorej BIS medzi iným varuje pred ruskými a čínskymi špiónmi, ktorí pôsobia okrem iného na veľvyslanectvách oboch krajín, označil Zeman vo štvrtok v TV Barrandov za nezmysel. Podľa neho BIS zlyháva v odhaľovaní islamských teroristov na českom území. Tajná služba v reakcii uviedla, že má za sebou úspešné obdobie, a oznámila, že sa jej podarilo rozbiť spravodajskú sieť jednej z ruských spravodajských služieb pôsobiacich v Česku a ochromiť jej činnosť. O akcii informovala BIS zákonných adresátov začiatkom roka.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #tajná služba #BIS