Zo spolupráce s Ruskom je z Trumpovho okolia podozrivých 16 osôb

Najmenej 16 ľudí z okolia amerického prezidenta Donalda Trumpa malo počas volebnej kampane v roku 2016 a prechodného obdobia po Trumpovom zvolení v novembri 2016 a pred jeho inauguráciou v januári 2017 kontakty s ruskými predstaviteľmi. Napísala na svojej webovej stránke spravodajská televízia CNN.

11.12.2018 12:31
donald trump Foto: ,
Najmenej 16 ľudí z okolia amerického prezidenta Donalda Trumpa malo počas volebnej kampane kontakty s ruskými predstaviteľmi.
debata (22)

V priebehu mesiacov nasledujúcich po prezidentských voľbách Trump a jeho spolupracovníci popierali, že by mali počas predvolebnej kampane akékoľvek kontakty s Rusmi, alebo že existovalo nejaké prepojenie medzi Trumpovou kampaňou a Ruskom.

Podľa súdnych spisov bol jedným z Trumpových blízkych spolupracovníkov, ktorí mali kontakty s Ruskom, bývalý šéf jeho volebnej kampane Paul Manafort. Ten sa v júni 2016 v mrakodrape Trump Tower v New Yorku zúčastnil na stretnutí so skupinou Rusov, ktorí tvrdili, že majú kompromitujúce materiály na Trumpovu demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú. Manafort bol aj v telefonickom a e-mailovom kontakte s rusko-ukrajinským politickým konzultantom Konstantinom Kilimnikom podozrivým zo spolupráce s ruskými tajnými službami. Kontakty s Kilimnikom mal aj dlhoročný Manafortov obchodný partner a člen Trumpovho volebného tímu Rick Gates.

S Kisľakom v Trump Tower

V telefonickom kontakte s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisľakom bol počas prechodného obdobia bývalý Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn, ktorý sa spolu s Trumpovým poradcom a zaťom Jaredom Kushnerom s Kisľakom stretol aj osobne. K ich stretnutiu došlo tiež počas prechodného obdobia v Trump Tower.

S ruskými predstaviteľmi rokoval v júni 2016 aj prezidentov syn Donald Trump mladší, ktorý sa tiež zúčastnil júnového stretnutia v Trump Tower. Okrem toho absolvoval najmenej tri telefonické rozhovory s Eminom Agalarovom, ruskou popovou hviezdou a synom Arasa Agalarova, realitného magnáta a blízkeho spolupracovníka ruského prezidenta Vladimira Putina. Emin pomáhal stretnutie v Trump Tower zorganizovať. Na slávnostnej večeri Národnej asociácie držiteľov zbraní (NRA) sa Trump mladší krátko stretol aj s ruským bankárom Alexandrom Toršinom. Podľa americkej federálnej prokuratúry bol Toršin riadiacim dôstojníkom údajnej ruskej špiónky Marije Butinovej, ktorá bola zadržaná v USA 18. júla 2018 na základe podozrenia, že tam bez potrebnej registrácie pracovala ako zahraničný agent.

Jared Kushner, ktorý je okrem iného aj manželom Trumpovej dcéry Ivanky, sa počas prechodného obdobia stretol nielen s Kisľakom, ale aj s predsedom predstavenstva ruskej štátnej Vnešekonombanky Sergejom Gorkovom.

Page navštívil Rosneft

V kontakte s ruskými predstaviteľmi bol aj Trumpov volebný poradca George Papadopoulos, ktorý sa viackrát stretol s pôvodom maltským univerzitným profesor Josephom Mifsudom žijúcim v Londýne – ten údajne ako prvý naznačil, že Rusi budú zasahovať do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Okrem toho sa Papadopoulos stretol aj s nemenovanou ruskou občiankou, ktorá o sebe tvrdila, že je Putinovou neterou, a v kontakte bol aj s ruským politickým analytikom Ivanom Timofejevom.

Bývalý Trumpov poradca pre zahraničnú politiku Carter Page sa okrem Kisľaka stretol počas ciest do Ruska v júli a decembri 2016 aj s viacerými ruskými poslancami a nemenovaným predstaviteľom ruského ropného gigantu Rosneft.

Kompromitovanie za dva milióny

V osobnom kontakte s Kisľakom bol i bývalý minister spravodlivosti USA Jeff Sessions, ktorý sa s ním stretol počas zjazdu Republikánskej strany v júli 2016 v meste Cleveland a potom vo svojej kancelárii vo washingtonskom sídle amerického Senátu v septembri toho istého roka. S Kisľakom sa stretol aj Trumpov poradca pre zahraničnú politiku a komunikáciu J. D. Gordon.

V máji 2016 sa s ruským občanom, ktorý vystupoval pod pseudonymom Henry Greenberg, stretol aj bývalý Trumpov stratég a vplyvný člen Republikánskej strany Roger Stone. Greenberg Stonovi ponúkol, že mu za dva milióny dolárov dodá kompromitujúce materiály na Clintonovú.

V kontakte s rôznymi ruskými predstaviteľmi boli aj člen Trumpovho volebného štábu Michael Caputo, Trumpov obchodný partner Erik Prince, či Kushnerov osobný asistent Avi Berkowitz, ktorý sa počas prechodného obdobia zúčastnil na stretnutí s Kisľakom.

Podozrenia popierajú

Bývalý Trumpov osobný právnik Michael Cohen bol v roku 2016 v kontakte s najmenej dvoma ruskými spoločnosťami, a to počas prác na projekte výstavby Trump Toweru v Moskve, ktorý bol napokon zrušený. Cohen absolvoval aj 20-minútový telefonický rozhovor s neznámou osobou, ktorá sa nachádzala v kancelárii hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

V súvislosti s Trumpovým moskovským mrakodrapom bola v kontakte s nemenovanou ruskou občiankou takisto prezidentova dcéra a poradkyňa Ivanka.

Na projekte Trump Tower Moskva s Cohenom spolupracoval aj bývalý Trumpov obchodný spoločník Felix Sater, ktorého v minulosti vyšetrovali pre podozrenie z rozsiahlej trestnej činnosti finančnej povahy.

Všetky uvedené osoby akékoľvek podozrenie z kontaktov s Ruskom dlhodobo popierajú.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #zasahovanie do volieb