Podľa Trumpa môže pohraničný múr postaviť armáda

Ak americkí zákonodarcovia nevyčlenia peniaze na stavbu múru na hraniciach s Mexikom, je prezident Spojených štátov Donald Trump pripravený obísť Kongres a bariéru vybudovať s pomocou armády.

11.12.2018 14:47
hranica, múr, usa, mexiko, migranti Foto: ,
Čast protimigrantskej bariéry na južnej hranici USA.
debata (2)

Pred dnešnou schôdzkou s vodkyňou demokratov v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiovou a šéfom demokratov v Senáte Chuckom Schumerom, s ktorými bude hovoriť o financovaní federálnej vlády a tiež o múre, napísal Trump na twitteri.

Z výstavby múru, ktorý zastaví migrantov, kriminálnikov a pašerákov drog, urobil Trump pred prezidentskými voľbami v roku 2016 ústredný sľub. Na jeho splnenie ale nedostal od Kongresu peniaze, zákonodarcovia mu však poskytli financie na stavbu krátkych úsekov či opravu tých existujúcich.

V súčasnosti Biely dom s Kongresom rokuje o financiách, ktoré federálnej vláde umožnia fungovať. Čas na dohodu je do 21. decembra, potom vláda nebude mať peniaze na svoju prevádzku a bude musieť zatvoriť úrady, ktoré nie sú nevyhnutné pre bezpečnosť krajiny. Trump k tomu uviedol, že je pripravený nechať vládu bez peňazí, pokiaľ mu Kongres financie na múr neschváli. Trump žiada päť miliárd dolárov, Schumer ale súhlasí len s čiastkou 1,6 miliardy dolárov.

Na twitteri dnes prezident napísal, že sa na stretnutie s Schumerom a Pelosiovou teší. Pripomenul, že ešte v roku 2006 demokrati pre obdobnú bariéru, akú navrhuje on, hlasovali. „Dnes už ale zabezpečenie hraníc nechcú,“ dodal.

V sérii dnešných tweetov Trump poďakoval pohraničníkom, colníkom, vojsku a prisťahovaleckej polícii, ktorá podľa neho na južnej hranici odvádza fantastickú prácu. Doplnil, že múr sledovanie hraníc zjednoduší a zlacnie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #múr na hranici USA-Mexiko