Poľsko sa prepadáva v kvalite demokracie

Keby sa hodnotilo Poľsko ako v škole, asi by sa o ňom povedalo, že sa z veľmi dobrého žiaka zmenilo na častého záškoláka. Odkedy je pri moci strana Právo a spravodlivosť (PiS), Varšava robí veľa prešľapov, ktoré vážne znepokojujú Európsku komisiu a podobne aj domácu opozíciu.

13.12.2018 09:00
Jaroslaw Kaczyński, PiS, Lech Walesa Foto: ,
V popredí je Jaroslaw Kaczyński, líder vládnucej strany Právo a spravodlivosť, ktorá viacerými krokmi spochybňuje zásady právneho štátu. V pozadí sa nachádza Lech Walesa, niekdajší prezident, ktorý má pod sakom tričko s nápisom KONSTYTUCJA (ústava), čím pravidelne symbolicky dáva najavo, že v Poľsku je ohrozená ústavnosť.
debata (22)

Platí to pritom nielen o nich. Kritika Poľska zaznieva tiež od rešpektovaných nadácií, ktoré sa určite nedajú podozrievať zo zaujatosti. Vládnucej garnitúre PiS-u, ktoré vedie Jaroslaw Kaczyński, vystavujú veľmi zlé vysvedčenie.

Symbol – slovo na tričku

Keď poľský exprezident prišiel pred týždňom na pohreb niekdajšieho šéfa Bieleho domu, pod sako si obliekol tričko s nápisom KONSTYTUCJA (ústava). Na prvý pohľad nedôstojné – namiesto košele s čiernou kravatou, ale Lech Walesa vysvetlil, že ide o gesto na rozlúčku s Georgeom Bushom starším, o ktorom zdôraznil, že bojoval za slobodu, pravdu a čestnosť. Zároveň to bol symbolický odkaz do Varšavy: „Chcem povedať, že zápas pokračuje. Nedbali sme na demokraciu v Poľsku, nechali sme zvíťaziť populistov a demagógov. A teraz máme problémy,“ poznamenal Walesa podľa agentúry AP.

Nositeľ Nobelovej ceny za mier, ktorý stál na čele hnutia Solidarita pri demontáži totalitného režimu pred troma desaťročiami, sa nepochybne nemýli. Uznávané mimovládky Bertelsmannova nadácia, Batoryho nadácia a Carnegieho nadácia upozorňujú, že pod taktovkou Kaczyńského sa Varšava uberá zlým smerom.

Pád až o 29 miest

Nedávno zverejnená správa Bertelsmannovej nadácie zaradila Poľsko v rebríčku kvality demokracie až na 37. miesto spomedzi skúmaných 41 vyspelých štátov sveta. (Slovensko je v hodnotení o 10 miest lepšie.)

Poľsko sa neprestajne prepadáva podľa tejto nadácie odvtedy, čo vládne PiS. Výrazne sa pritom zhoršila sloboda a pluralita médií, čo podobne platí aj o pocite právnej istoty. V porovnaní s rokom 2014 dokonca Poľsko vyznelo najhoršie medzi všetkými 41 krajinami. Vo viacerých oblastiach je pritom na tom porovnateľne zle ako Turecko, ktoré sa nachádza na chvoste rebríčka. Bertelsmannova nadácia konštatovala, že Varšava pod vedením PiS-u dosiahla poľutovaniahodný výsledok: „Pokiaľ ide o úroveň demokracie, zaznamenala najväčší prepad. V porovnaní s rokom 2014 Poľsko dramaticky kleslo až o 29 miest nižšie.“

Iba 13 dní na pripomienky

Európska komisia kritizovala Poľsko hlavne pre kontroverznú reformu justičného systému. V oblasti práva však ide o širší problém. Carnegieho nadácia nepriamo naznačila, že legislatívny proces často vyzerá ako pásová výroba vo fabrike.

Vládnuca strana dáva veľmi málo času na verejnú debatu o svojich návrhoch, takže opozícia aj mimovládky sú v nevýhode. „Od novembra 2017 do mája 2018 poľská vláda poskytla v priemere len 13 dní na pripomienkovanie,“ upozornila Carnegieho nadácia.

Niekedy PiS dokonca zájde do krajnosti, aby sa zabránilo vecnej diskusii o legislatívnych zámeroch. „Vláda obchádza záväzok viesť konzultácie spôsobom, že zmeny presadzuje prostredníctvom návrhov, ktoré predkladajú jednotliví členovia parlamentu ako osobné iniciatívy,“ uviedla nadácia.

O tom, že počínanie vládnuceho tábora neraz odporuje zdravému rozumu demokracie, svedčí príklad, ktorý spomenula Batoryho nadácia. Zaskočená opozícia, minimum priestoru na rozpravu a veľmi rýchle schvaľovanie. Jednou vetou to tak vyzeralo koncom júna.

O čo išlo? O frašku v bleskovom tempe

Skoro ráno 27. júna prišla informácia, že Sejm (dolná komora parlamentu) bude hlasovať o novelizácii štatútu Ústavu pamäti národa. Návrh sa dostal na rokovanie o ôsmej hodine. „Každý poslanec mal v rozprave jednu minútu,“ pripomenula Batoryho nadácia. Krátko pred pol dvanástou hodinou bola zmena schválená.

Podobne rýchlo postupovali popoludní členovia Senátu, hornej komory zákonodarného orgánu. „Nakoniec okolo šiestej hodiny večer prezident, ktorý priletel z návštevy Lotyšska, potvrdil úpravu formou elektronického podpisu,“ uzavrela Batoryho nadácia. (Za hlavu štátu zvolili v máji 2015 Andrzeja Dudu ako kandidáta PiS-u – strany, ktorá sa potom dostala k moci koncom rovnakého roku.)

V Bruseli nechápu, čo predvádza Kaczyński

Dvaja vplyvní predstavitelia z prostredia Európskej komisie, ktorí si želali zostať v anonymite, sa zhodli pre Pravdu, že Varšava si v súčasnosti hádže polená pod nohy. „Niektoré prvky politiky oscilujú na hrane autoritatívneho mečiarizmu, nad ktorým ste na Slovensku – našťastie – zvíťazili vo voľbách v roku 1998. Keby PiS realizovalo normálnu politiku, Poľsko by ako jeden z najľudnatejších štátov EÚ mohlo patriť medzi ťahúňov európskeho projektu, lenže ťahá svoju krajinu dolu,“ poznamenal diplomat zo západnej časti únie.

Znepokojujúco sa vyslovil aj nemenovaný vysokopostavený diplomat zo Slovenska pôsobiaci v Bruseli: „Žiaľ, treba priznať, že Poľsko robí zlé meno značke visegrádskej štvorky (zoskupeniu štyroch krajín, medzi ktoré patrí Slovensko, pozn. red.). Niektorí lídri členských štátov EÚ dokonca hovoria, že prečo by mali podporovať diktatúru rodiacu sa vo Varšave…“

Dodal, že nápravu môžu dosiahnuť už asi jedine poľskí občania. Príležitosť sa naskytne v druhej polovici budúceho roku – parlamentné voľby sa uskutočnia niekedy na jeseň, najneskôr na konci novembra 2019.

Zhoršujúca sa situácia v Poľsku

  • Bertelsmannova nadácia ho zaradila v rebríčku kvalite demokracie až na 37. miesto spomedzi skúmaných 41 vyspelých štátov sveta. V tomto roku mu na desaťbodovej stupnici dala necelých 5,3 bodu, čo je pokles viac ako o 3 body v porovnaní s rokom 2004.
  • Poľsko sa výrazne zhoršilo v oblasti slobody médií. Od obdobia 2011 – 2016, keď podľa nadácie malo pravidelne okolo 8 bodov, nastal pokračujúci strmhlavý prepad, ktorý je v súčasnosti na úrovni len 3 bodov. Dramaticky sa zhoršila aj pluralita médií (z 9 na 5 bodov). Zle to vyzerá aj vo vnímaní právnej istoty – ide o pokles z 9 bodov na 4 body.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #demokracia #PiS