Orbán pretlačil sporné nadčasy

Maďarskí zamestnanci budú môcť pracovať o 400 hodín ročne viac, ako je riadny pracovný čas, na mzdu za nadčasy si však prípadne počkajú aj tri roky. Vláda Viktora Orbána v stredu pretlačila cez parlament viacero sporných právnych noriem vrátane novely zákonníka práce, ktorú opozícia označuje za otrokársky zákon.

12.12.2018 17:52 , aktualizované: 13.12.2018 07:43
debata (34)

Opozícii sa ani obštrukciami, ohlušujúcim piskotom či spustením sirény nepodarilo v parlamente zastaviť schvaľovaciu mašinériu Orbánovej dvojtretinovej väčšiny. Nepomohlo ani to, že jej poslanci vlastnými telami zablokovali prístup k predsedníckej tribúne.

Poslanci vládneho Fideszu schválili aj zavedenie nového systému správneho súdnictva, čím podľa kritikov získa Orbán ďalší nástroj na ovládnutie justície. Novovzniknuté regionálne správne súdy budú od roku 2020 spolu s najvyšším správnym súdom vyňaté zo súčasného systému súdnictva, pričom hlavné slovo pri vymenovaní kľúčových sudcov, ako aj pri dohľade nad rozpočtom súdov bude mať vláda, konkrétne minister spravodlivosti.

Je to vážna hrozba pre právny štát, pričom protirečí hodnotám, ku ktorým sa Maďarsko pri vstupe do EÚ prihlásilo.
Maďarský helsinský výbor

Nové správne súdy budú rozhodovať aj o citlivých kauzách, ako sú sťažnosti na priebeh volieb, konflikty týkajúce sa povinnosti vládnych úradov poskytovať informácie či rozhodnutia vláde lojálneho úradu pre dohľad nad médiami. Klasické súdy v týchto prípadoch v minulosti vynášali rozsudky, ktoré nie vždy Orbánovej vláde vyhovovali.

„Je to vážna hrozba pre právny štát, pričom protirečí hodnotám, ku ktorým sa Maďarsko pri vstupe do EÚ prihlásilo,“ reagovalo na zriadenie správnych súdov Maďarský helsinský výbor. „Keďže zákon podkopáva deľbu moci, hranice medzi výkonnou a súdnou mocou v Maďarsku budú nejasné, čo by mohlo pripraviť pôdu pre vládne politické zasahovanie,“ dodal Maďarský helsinský výbor.

Tisíce protestujúcich

Ešte väčší rozruch spôsobila novela zákonníka práce, proti ktorej minulú sobotu protestovali tisíce demonštrantov. Kritikov pobúrila nielen tým, že limit povolených nadčasov posúva ročne z doterajších 250 na 400 hodín, čím sa Maďarsko, mimochodom, vyrovnáva pomerom platným na Slovensku, ale aj mnohými ďalšími novinkami, ktorými Budapešť na úkor zamestnancov vychádza v ústrety zamestnávateľom. Tí sa od budúceho roku budú môcť na prípadnom predĺžení pracovného týždňa z riadnych 40 na 48 hodín dohodnúť priamo so zamestnancom a obísť tak odbory a kolektívne vyjednávania.

Kritici novely varujú, že zamestnanci tak stratia možnosť brániť sa tlaku zamestnávateľov, ktorí pre vládnu politiku odmietajúcu imigrantov zápasia s veľkým nedostatkom pracovnej sily. Pre predĺženie časového limitu, dokedy sa zamestnávateľ musí finančne vyrovnať za nadčasy, z jedného roka na tri navyše zamestnancom bude hroziť, že firma, kde pracujú, dovtedy skrachuje a oni sa už svojich peňazí nedočkajú.

Maďarská polícia zasiahla v stredu voči protivládnym demonštrantom pred budovou parlamentu slzotvorným plynom. Demonštranti popoludní zablokovali dva mosty, dostali sa do areálu sídla vládnej strany Fidesz a neskoro večer sa začali tlačiť na kordón zásahovej jednotky policajtov zoradený okolo budovy parlamentu. Dav skandoval: „Špinavý Fidesz!“, „Otroci!“, „Zradcovia!“ a iné heslá. Na budapeštianskom Kossuthovom námestí zostalo aj po polnoci niekoľko stoviek protestujúcich ktorí skandovali protivládne heslá. Zaznelo i niekoľko prejavov. Podľa internetového vydania denníka Blikk polícia obkolesila kordónom už nielen budovu parlamentu, ale aj vianočný strom na námestí, na ktorý protestujúci začali hádzať petardy. Skupina policajtov sa zhromaždila aj okolo štátnej vlajky. Zdroj: TASR

Agentúrnu správu sme vymenili za článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #demonštrácia #nadčasy