Európska komisia nemieni dotovať firmy okolo Agrofertu

Kým nebude objasnená situácia okolo možného konfliktu záujmov českého premiéra Andreja Babiša, nemieni Európska komisia vyplácať firmám spájaným s predsedom vlády žiadne dotácie. Vyhlásil to dnes komisár EÚ pre rozpočet Günther Oettinger počas debaty v Európskom parlamente. Povedal tiež, že od 2. augusta, odkedy platia nové pravidlá posudzovania konfliktu záujmov, neboli v súvislosti s firmou Agrofert žiadne dotácie vyplatené. Zatiaľ čo väčšina europoslancov v debate vyzvala EK, aby voči Babišovi zaujala prísny postoj, podľa iných by mala Praha dostať šancu urobiť nápravu bez politického tlaku europoslancov.

12.12.2018 22:49
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš.
debata (5)

Komisár Oettinger poslancov informoval, že údaje o neposkytovaní dotácií zaslal českej vláde v liste, v ktorom ju zároveň vyzval na urýchlenú nápravu situácie.

EP dnes riešil bod s názvom „Konflikt záujmov a ochrana rozpočtu EÚ v Českej republike“ na podnet klubu Zelených, ktorý Babiša kritizuje na základe štúdie právnej služby EK. Tá dospela koncom novembra k záveru, že český premiér vzhľadom na uvedené nové pravidlá stále profituje z činnosti Agrofertu, hoci ho previedol do zvereneckého fondu. Spolu so Zelenými sa na texte rezolúcie vyzývajúcej EK okrem iného k zastaveniu poskytovania dotácií holdingu Agrofert, o ktorej budú poslanci hlasovať vo štvrtok, podieľala ľudovecká poslankyňa Ingeborg Grässelová. „Vítame štúdiu právnej služby a list (EK Babišovi), ale požadujeme činy. Žiadne ďalšie peniaze Agrofertu, kým je narušená hospodárska súťaž,“ povedala dnes poslankyňa, ktorá sa Babišovým vzťahom k Agrofertu a jeho čerpaním dotácií zaoberá dlhodobo. Český premiér, ktorý v liste komisii sľúbil situáciu riešiť, podľa poslankyne v minulosti už niekoľkokrát podobné sľuby dal, ale nikdy ich nedodržal.

Z dvoch desiatok poslancov, ktorí v následnej mnohokrát emotívnej diskusii vyjadrili svoj pohľad na čerpanie európskych dotácií firmami okolo českého premiéra, bola takmer polovica Čechov.

Zástupcovia TOP 09, KDU-ČSL či ODS napospol vyzývali komisiu k ráznym krokom, ktoré podľa nich majú zabrániť zneužívaniu európskych peňazí. „Špinavá bielizeň sa síce má prať doma, ale v tomto prípade ide o peniaze z európskeho rozpočtu a to je potreba riešiť tu,“ vyhlásil občiansky demokrat Jan Zahradil na výčitku jedného z diskutujúcich politikov, či by sa český prípad nemal primárne riešiť na domácej pôde.

K tomu vyzývali napríklad poslankyňa Babišovho hnutia ANO či komunisti, podľa ktorých nedostali české orgány dostatok času na vyriešenie prípadu.

„Česká polícia, prokuratúra a súdy sú nezávislé a môžu konať… Politický tlak nezávislosti, rovnako ako nikdy v minulosti, nepomôže,“ vyhlásila komunistická poslankyňa EP Katarína Konečná.

Samotný Babiš, podľa ktorého je česká vláda v kontakte s EK a celú záležitosť sa snaží vyriešiť, dnes označil snahu o prijatie rezolúcie za poškodzovanie Česka, ku ktorému poslancov vedie túžba zviditeľniť sa pred májovými voľbami do EP.

Poslanec TOP 09 a bývalý český minister financií Miroslav Kalousek na twitteri upozornil, že zastavenie dotácií pre Agrofert z EÚ automaticky neznamená, že firma peniaze nedostane. „Aby bolo jasno: Neexistuje žiadny vzťah EÚ-Agrofert. Peniaze Agrofertu platí Česká republika a potom cih účtuje EÚ,“ napísal. Prepad príjmov podľa neho bude mať ČR.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Agrofert