Po útočníkovi zo Štrasburgu pátra 720 policajtov, chcú ho "živého či mŕtveho"

Pátranie francúzskych bezpečnostných zložiek po páchateľovi utorkového útoku v centre Štrasburgu je stále neúspešné.

13.12.2018 08:46 , aktualizované: 18:48
Francúzsko, útok, Štrasburg, terorizmus, podozrivý Foto: ,
Úrady zverejnili plagáty s podobizňou a popisom podozrivého, na ktorých ho označili za "nebezpečnú osobu" a zakázali sa k nemu približovať.
debata (74)

Polícia sa v stredu večer obrátila na verejnosť s výzvou o pomoc pri jeho dolapení. Informoval o tom spravodajský portál France Info s tým, že po podozrivom mužovi v Štrasburgu pátra 720 príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Úrady ho chcú chytiť bez ohľadu na to, či bude živý alebo mŕtvy, povedal v televízii Cnews hovorca francúzskej vlády.

Francúzska prokuratúra potvrdila 5. zatknutie

Polícia vo Francúzsku zatkla piatu osobu v spojitosti s utorkovou streľbou pri vianočných trhoch v Štrasburgu, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z francúzskej prokuratúry.

Zatknutá osoba podľa prokuratúry nie je rodinným príslušníkom útočníka, ktorého polícia identifikovala ako 29-ročného Chérifa Chekatta.

Štyria ľudia zatknutí predtým v súvislosti s týmto útokom sú Chekattovi rodičia a dvaja z jeho bratov.

V južnej časti Štrasburgu sa začala policajná akcia

Niekoľko desiatok francúzskych policajtov vo štvrtok uzavrelo oblasť v južnej časti Štrasburgu, kde naposledy videli útočníka z utorkového incidentu pri vianočných trhoch. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

Úrady nepotvrdili, či má policajná operácia spojitosť s utorkovou streľbou

Terč ako náboženský symbol

„To je jedno. Najlepšie by bolo ho čo najrýchlejšie nájsť,“ uviedol vládny hovorca Benjamin Grievaux na otázku, či policajti dostali inštrukcie ohľadom toho, či majú chytiť Chekatta, ktorý bol dlhší čas sledovaný kvôli možnej náboženskej radikalizácii, živého či mŕtveho. Podľa svedkov pri útoku vykrikoval „Alláhu akbar“ (arabsky Boh je veľký). Parížsky prokurátor Rémy Heitz uviedol, že si vianočný trh ako terč útoku mohol vybrať ako náboženský symbol.

Vianočné trhy v historickom jadre Štrasburgu, v ktorých blízkosti sa útok odohral, zostanú zatvorené aj vo štvrtok. Nariadila to policajná prefektúra z bezpečnostných dôvodov.

Zomrel jeden zo zranených pri útoku v Štrasburgu

Francúzske úrady vo štvrtok informovali o úmrtí jedného zo zranených pri utorkovom útoku v Štrasburgu. S odvolaním sa na miestnu prokuratúru a policajnú prefektúru to uviedol spravodajský portál France Info.

Výsledkom streľby v centre Štrasburgu sú tak traja mŕtvi, jedna osoba v stave mozgovej smrti a 12 zranených, ktorí sú hospitalizovaní v rôznych mestských nemocniciach.

Viac vojakov pre Sentinelle

Polícia bezprostredne po útoku zadržala štyri osoby z najbližšieho okolia predpokladaného páchateľa. Mali by byť medzi nimi aj jeho dvaja bratia, pričom jedného z nich sledovali agenti teritoriálneho oddelenia spravodajskej služby SRRT. Podľa vyjadrenia nemenovaného zdroja z prostredia polície sa jeden z bratov podozrivého ešte v utorok večer sám prihlásil na polícii.

Francúzsky premiér Édouard Philippe v stredu večer v súvislosti s udalosťami v Štrasburgu avizoval zvýšenie počtu vojakov zapojených do operácie Sentinelle. Okamžite sa k nim pridá 500 vojakov a ďalších 1300 bude nasledovať v krátkom čase. Premiér uviedol, že cieľom tohto opatrenia je zaistiť bezpečnosť na miestach, kde sa zhromažďujú ľudia, najmä na vianočných trhoch, a to po celom Francúzsku.

Operácia Sentinelle je protiteroristická misia francúzskej armády, ktorá bola spustená po útokoch na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo v januári 2015.

Má bohaté policajné záznamy

Zo spáchania útoku v Štrasburgu je podozrivý 29-ročný 27-krát odsúdený Chérif Chekatt.

Policajti paradoxne len niekoľko hodín pred utorňajším útokom vykonali v Chekattovom byte na predmestí Štrasburgu raziu, pričom ho chceli zatknúť v súvislosti s pokusom o vraždu. Pravdepodobný páchateľ neskoršieho útoku v centre mesta sa v byte nenachádzal, policajti v ňom však zaistili pušku, nože a výbušniny.

Muž má bohaté policajné záznamy. Trestné činy páchal najmä vo Francúzsku, ale dopustil sa ich aj vo Švajčiarsku a v Nemecku, odkiaľ ho vyhostili naspäť do Francúzska. Tamojšie úrady potvrdili, že útočník bol na zozname ľudí, ktorí sú zrejme zradikalizovaní.

Orbán Macronovi: Teroristi útočia na našu kultúru

Teroristi útočia na európsku a kresťanskú kultúru, napísal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v liste francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi v súvislosti so štrasburským útokom. Agentúru MTI o tom informoval Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

„Som presvedčený, že páchatelia si vzali na mušku nielen Francúzsko a Francúzov, ale aj európsku a kresťanskú kultúru, ktorá spája náš kontinent,“ napísal Orbán v liste, v ktorom vyjadril sústrasť pozostalým obetí a zaželal zraneným skoré uzdravenie.

„Maďarsko a maďarská vláda stojí v týchto ťažkých časoch na strane Francúzska. S našou podporou v ochrane hraníc a bezpečnosti môžete aj naďalej rátať,“ ubezpečil maďarský premiér Macrona.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #útok v Štrasburgu