Francúzska vláda nezakáže sobotňajší protest 'žltých viest'

Francúzska vláda zatiaľ neprijala rozhodnutie o prípadnom zákaze sobotňajších zhromaždení prívržencov protivládneho hnutia "žltých viest". Vláda sa však domnieva, že vyjsť v sobotu opäť do ulíc by "nebolo rozumné", uviedol vo štvrtok jej hovorca Benjamin Griveaux.

13.12.2018 10:32
francúzsko, žlté vesty, protest Foto:
Protestanti v žltých vestách v uliciach Paríža.
debata (1)

Vo vysielaní spravodajského internetového portálu CNEWS Griveaux ďalej povedal, že „vláda v tejto fáze nerozhodla o vydaní zákazu zhromaždení, ktoré sa majú konať v sobotu“. Takýto zákaz by podľa neho zrejme nemal želaný účinok „na ľudí, ktorí chcú ničiť, kradnúť, drancovať a biť poriadkové sily“.

„My len hovoríme, že v tomto štádiu nie je rozumné demonštrovať,“ konštatoval Griveaux. Poukázal na enormné nasadenie bezpečnostných zložiek v posledných štyroch týždňoch i na utorkový útok v blízkosti vianočných trhov v centre Štrasburgu. „Bolo by lepšie, keby sa každý v tichosti vrátil k činnostiam obvyklým v sobotu (krátko) pred (vianočnými) sviatkami,“ povedal.

Výzva na „piate dejstvo“

Agentúra Reuters uviedla, že na sociálnych sieťach sa množia výzvy na účasť na piatom kole sobotňajších protestov, nazývanom aj „Piate dejstvo“. Posledné dve zhromaždenia v Paríži prerástli do zrážok s policajtmi a ničenia súkromného i mestského majetku. V dôsledku tohto vývoja vláda ustúpila a prezident Emmanuel Macron v snahe upokojiť situáciu v krajine v pondelok oznámil sériu opatrení smerujúcich k posilneniu kúpyschopnosti obyvateľstva. Časti „žltých viest“ však ani tieto ústretové kroky nestačia. Podľa Griveauxa po Macronom zverejnených opatreniach „nepochybne nastal čas na začatie dialógu“.

Macron v pondelok avizoval zvýšenie minimálnej mzdy o 100 eur, oslobodenie príjmu za prácu nadčas od daní, ako aj opatrenia na podporu seniorov s dôchodkom nižším ako 2 000 eur. Požiadal tiež firmy, aby svojim zamestnancom vyplatili koncoročný bonus, ak im to ekonomická situácia umožňuje.

Francúzsky prezident vo svojom televíznom prejave priznal, že si je vedomý, že svojimi vyjadreniami niektorým z občanov ublížil. Zdôraznil však, že protesty, na ktorých za zúčastnili prevažne ľudia s nižším príjmom, boli výsledkom dlhodobých problémov. „Je za tým 40 rokov neduhov, ktoré vyplávali na povrch,“ upozornil Macron.

Protesty a blokády ciest vo Francúzsku sa začali 17. novembra, keď ľudia oblečení do reflexných žltých viest demonštrovali proti rastúcim cenám pohonných hmôt. Postupne prerástli do masového hnutia proti zvyšujúcim sa životným nákladom, ktoré Macrona obviňuje, že je prezidentom boháčov.

Protesty žltých viest si podľa najnovšej bilancie vyžiadali šesť mŕtvych a niekoľko stoviek zranených. Najnovšou obeťou je mladý muž – demonštrant -, ktorého v noci na štvrtok neďaleko výjazdu z diaľnice v juhofrancúzskom meste Avignon zrazil kamión.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protest #Žlté vesty