Mayová nepredpokladá na summite EÚ okamžitý prelom vo veci brexitu

Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok uviedla, že na summite Európskej únie neočakáva "okamžitý prelom" v záležitosti dohody o brexite. Taktiež potvrdila, že odstúpi pred parlamentnými voľbami v roku 2022.

13.12.2018 11:49 , aktualizované: 17:31
Theresa Mayová Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (4)

„Neočakávam okamžitý prelom, ale dúfam, že môžeme začať čo najrýchlejšie pracovať na nevyhnutných zárukách,“ povedala po príchode do Bruselu na rokovania s ďalšími 27 lídrami EÚ v snahe nájsť spôsob, ako urobiť túto kontroverznú dohodu prijateľnou pre britský parlament.

Spravodajská televízia Sky News informovala, že poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu budú o dohode o vystúpení Británie z Európskej únie hlasovať pravdepodobne až v januári.

Podľa viacerých lídrov EÚ je revízia dohody nemožná

Text politickej dohody už nie je možné meniť. Uviedli to viacerí lídri členských krajín EÚ po príchode do Bruselu, kde sa koná dvojdňové zasadnutie Európskej rady.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pred novinármi vylúčil možnosť, že právny text o tzv. brexite sa ešte môže zmeniť, a upozornil, že v tejto veci sa treba vyhnúť akejkoľvek nejednoznačnosti. „Nemôžeme znovu otvoriť právnu dohodu. Nemôžeme opätovne prerokovať to, čo bolo predmetom rokovaní počas niekoľkých mesiacov,“ vysvetlil.

S podobným názorom vystúpil aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Ten pripustil, že existuje priestor na „lepšiu interpretáciu“ dohody o vystúpení Británie z EÚ, ale dohoda z 25. novembra už nebude nanovo prerokovaná. Podľa jeho slov britská premiérka Theresa Mayová chápe, že „nedôjde k žiadnemu novému rokovaniu ohľadom dohody o brexite“, zároveň však vyjadril možnosť, že ostatných 27 členských krajín Únie na summite v Bruseli ukáže istú pripravenosť, aby lepšie vysvetlili, ako majú vyzerať budúce vzťahy medzi EÚ a Britániou.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová tiež potvrdila, že hlavy vlád a štátov EÚ nezmenia dohodu o brexite, môžu však premiérke Mayovej poskytnúť „dodatočné záruky“. Merkelová priznala, že privítala správu, že britská premiérka v stredu večer uspela v hlasovaní o dôvere v rámci jej politickej strany. Zároveň však odkázala, že Mayová nesmie očakávať nejaký „príliš veľký kompromis“ zo strany ostatných členov EÚ, lebo tzv. rozvodovú dohodu s Britániou považuje za „veľmi dobre dohodnutú“. Zároveň potvrdila, že Únia si chce zachovať veľmi dobré vzťahy s Britániou aj po jej odchode zo spoločného bloku.

Premiérka Mayová v stredu podľa britských denníkov netriumfovala

Britská premiérka Theresa Mayová dokázala obhájiť dôveru svojich konzervatívnych poslancov, opozícia proti nej vo vlastných radoch je ale príliš silná a poškodzuje ju. V dnešných vydaniach sa na tom zhodla väčšina popredných britských denníkov. Denník The Guardian poznamenal, že Mayová zrejme nemá z dnešných titulkov radosť, lebo noviny o udržaní dôvery nepíšu ako o premiérkinom triumfe, ale skôr ako o Pyrrhovom víťazstve.

Jasne na premiérkinu stranu sa postavili Daily Mail a Daily Express. „A teraz ju nechajte pracovať!“ napísal Daily Mail. Daily Express použil obdobný titulok. Daily Mail tiež uviedol, že Mayová rebelov porazila dvojtretinovou väčšinou. A na tento fakt upozornil Financial Times, podľa ktorého podpora Mayovej nebola dostatočná, aby rebelov umlčala.

Ako ústupok rebelov britské denníky považujú fakt, že sa Mayová zaviazala, že Konzervatívnu stranu do budúcich volieb nepovedie. The Daily Telegraph si položil otázku, kedy Mayová v úrade skončí. Daily Mirror o Mayovej dnes informoval už ako o dosluhujúcej političke, ktorá je fakticky bez moci.

„Zranená Mayová sa rebelom ubránila len vďaka tomu, že im sľúbila svoj odchod,“ napísal Daily Mirror. Tento bulvárny denník tiež poznamenal, že parlament brexitovú dohodu, ktorú Mayová dohodla s Európskou úniou, zrejme odmietne, takže možno skôr očakávať odchod z EÚ bez dohody, prípadne druhé referendum.

Nespokojným toryovcom sa podľa The Guardianu puč nepodaril, rozsah rebélie je ale natoľko veľký, že Mayovú poškodil. Zástancovia tvrdého brexitu, teda úplnej odluky Británia od úniových štruktúr, výsledok stredajšieho hlasovania považujú za dôkaz, že by Mayová mala odstúpiť, poznamenal The Guardian s tým, že proti premiérke hlasovala viac ako tretina poslancov.

Denník aj stredajší vývoj v Británii opísal ako chaos, v ktorom sa toryovcom podarilo zabrániť rebelom premiérku zvrhnúť. Tá ale získala len odklad svojej popravy, dodal.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Theresa Mayová