USA ukončia vojenskú pomoc Saudskej Arábii vo vojne v Jemene

Americký Senát schválil vo štvrtok návrh zákona, ktorý pripisuje vinu za vraždu saudskoarabského kritického novinára Džamála Chášakdžího priamo korunnému princovi Saudskej Arábie, Muhammadovi bin Salmánovi.

14.12.2018 07:04
debata (37)

Návrh zákona, ktorý podporili líder senátnej väčšiny Mitch McConnell a šéf výboru pre zahraničné záležitosti Bob Corker, takisto vyzýva na prepustenie saudskoarabských politických väzňov, vrátane aktivistiek za práva žien. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

V návrhu zákona sa nachádza aj varovanie, aby Saudská Arábia nenakupovala zbrane od Ruska alebo Číny, pretože takéto kroky by vniesli problémy do vzťahu medzi Washingtonom a Rijádom – z toho by potom vyplývali „riziká“.

Senát okrem toho schválil vo štvrtok aj rezolúciu, ktorá nariaďuje armáde USA, aby prestala poskytovať všetku pomoc vojenskej operácii vedenej Saudskou Arábiou v Jemene. Týka sa to aj dopĺňania paliva do vojenských lietadiel.

Hnev nad zúfalou humanitárnou situáciou v Jemene, kde desaťtisíce ľudí zomierajú od hladu, znásobila vražda novinára Chášakdžího na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule z 2. októbra. Chášakdží žil v USA a pracoval pre denník Washington Post. Bol kritický najmä voči korunnému princovi.

V americkom Kongrese silnejú obavy, že prezident USA Donald Trump nekoná v súvislosti s vraždou Chášakdžího dostatočne dôrazne, ale naopak, naplno podporuje kráľovstvo.

Jemen je jednou z najchudobnejších krajín arabského sveta. Od roku 2014 tam prebieha mocenský boj medzi exilovou vládou podporovanou Saudskou Arábiou a šiitskými povstalcami húsíami. Vo Švédsku prebiehajú mierové rozhovory medzi oboma znepriatelenými stranami. Vojna spôsobila v Jemene najhoršiu humanitárnu katastrofu na svete: od hladu tam zomrelo už 85 000 detí a milióny ďalších obyvateľov sú na pokraji smrti od hladu.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Saudská Arábia #Džamál Chášakdží