V Južnej Kórei vyvolala pobúrenie kozmetika s Kimom na obale

Kozmetická firma v Južnej Kórei si vyslúžila vlnu kritiky predajom pleťovej masky, na ktorej obale je severokórejský diktátor Kim Čong-un. Od tohtoročného júna predala spoločnosť 25 000 kusov tohto produktu. Niektoré obchody už ale výrobok z predaja stiahli, dôvodom sú okrem iného obavy, že jeho šírenie je nelegálne.

14.12.2018 07:48
Kim Čong-un, sevrná kórea, kim, kldr Foto: ,
Sverokórejský vodca Kim Čong-un.
debata

V Južnej Kórei je totiž velebenie severokórejského režimu zakázané. Podľa spravodajského webu BBC úrady ale zákon uplatňujú len zriedka.

Pleťovú masku, ktorá stojí v prepočte asi 3 eurá a ktorú má Kim na obale tiež na svojej tvári, predstavila juhokórejská firma 5149. Podľa informácií na prebale výrobok obsahuje minerálnu vodu, ktorá pochádza z posvätnej hory Pektusan. Podľa kórejskej mytológie sa práve tam pred viac ako 4 000 rokmi narodil hrdina a zakladateľ prvého kórejského štátu Tangun.

Výkonná riaditeľka firmy v rozhovore s americkým denníkom The New York Times uviedla, že produkt mal oslavovať medzikorejský summit, ktorý sa prvýkrát po viac ako desiatich rokoch konal tento rok v apríli. Niektorí kritici ale firme vyčítajú, že tovar propaguje určitú politickú agendu.

„Pred niekoľkými rokmi bola Severná Kórea najväčšou hrozbou pre našu krajinu … Kim Čong-un bol vnímaný ako diktátor a tyran, ktorý sa nezastaví pred ničím, aby narušil svetový mier, teraz je tvárou populárnej pleťovej masky,“ uviedla expertka na starostlivosť o pleť Irene Kimová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Južná Kórea