Orbán 'nariadil' Maďarom 400 hodín nadčasov. V Budapešti sa protestovalo

Pri protivládnych demonštráciách v budapeštianskych uliciach v stredu a vo štvrtok zadržala maďarská polícia celkovo 51 demonštrantov. Pre agentúru MTI to v piatok uviedlo Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK).

14.12.2018 13:58
protest Foto: ,
Protesty proti novele zákonníka práce v Budapešti.
debata (57)

V stredu bolo zranených deväť a vo štvrtok päť policajtov. Protestujúci poškodili osem vozidiel používaných políciou.

Opozičná strana Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya vyzvala políciu, aby prepustila „protiprávne zadržaných demonštrantov“. Zástupca predsedu parlamentnej frakcie DK Gergely Arató vytýkal, že policajti použili slzotvorný plyn a paprikové spreje bez varovania.

Kordón policajtov zoradený pred budovou parlamentu napadli vo štvrtok večer demonštranti dymovnicami, petardami a fľašami, na čo poriadkové zložky reagovali slzotvorným plynom a obuškami, informoval spravodajský server Hvg.hu.

Jedného policajta odviezla sanitka. Podľa servera príslušníci polície boli vo štvrtok menej tolerantní než v stredu večer.

Medzi demonštrantami boli aj viacerí politici opozičných strán Maďarská socialistická strana (MSZP), Jobbik a Momentum. Demonštranti najskôr obsadili Margitin most, potom Reťazový most a vrátili sa na Kossuthovo námestie pred parlament. Séria protestov bude pokračovať aj v piatok večer a v nedeľu popoludní.

Tisíce Maďarov vyšli vo štvrtok podvečer do ulíc Budapešti, aby protestovali proti novele zákonníka práce a proti vláde premiéra Viktora Orbána. Novela okrem iného zvyšuje rámec ročných nadčasov z 250 na 400 hodín. Výsledok parlamentného hlasovania považuje opozícia za neplatný a novelu ako takú označila za „otrocký zákon“.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Budapešť #demonštrácia