Vo Francúzsku znesvätili ďalší židovský cintorín

Neznámi páchatelia tento týždeň zneuctili 37 hrobov na židovskom cintoríne v meste Herrlisheim v kraji Bas-Rhin na východe Francúzska.

14.12.2018 14:52
Francúzsko cintorín zneuctenie Foto: ,
Hroby na židovskom cintoríne v meste Herrlisheim v kraji Bas-Rhin na východe Francúzska, ktoré zneuctili tento týždeň neznámi páchatelia.
debata

Francúzske médiá informovali, že poškodených bolo 37 náhrobných kameňov, na ktoré páchatelia nasprejovali hákové kríže.

K poškodeniu hrobov došlo v noci na utorok, len niekoľko hodín pred tým, ako sa v utorok večer na vianočných trhoch v neďalekom Štrasburgu odohral útok, ktorý si vyžiadal najmenej tri obete na životoch.

Na dnešnej spomienke na obete holokaustu sa okrem zástupcov miestnej židovskej komunity, poslancov zastupiteľstva či radových občanov zúčastnil aj minister vnútra Christophe Castaner, ktorý je v Štrasburgu v spojitosti s útokom na vianočných trhoch.

Francúzska vláda vyjadrila v novembri znepokojenie v súvislosti s výrazným nárastom antisemitských útokov, ktorý v krajine zaznamenali za tento rok. Vo Francúzsku žije najpočetnejšia židovská komunita v rámci Európy.

Ako uviedla agentúra AP, za prvých deväť mesiacov roku 2018 došlo v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2017 k 69-percentnému nárastu počtu antisemitských útokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #židovský cintorín