Symbolický, ale tvrdý útok senátorov

Americký Senát pomerom 56:41 schválil dva návrhy zákonov. Prvý sa týka ukončenia americkej vojenskej pomoci Saudskej Arábii v jemenskej vojne. V druhom väčšina senátorov, ktorú tvoria republikáni i demokrati, priamo obvinila korunného princa Saudskej Arábie Muhammada bin Salmána z plánovania úkladnej vraždy jeho kritika novinára Džamála Chášakdžího.

14.12.2018 16:00
55SAUDI-REUTERS-3X Foto: ,
Napriek obvineniam nešetrí saudskorabský korunný princ Mohammed bin Salmán ani dnes úsmevmi.
debata (15)

Obe rezolúcie majú jedno spoločné – majú iba odporúčajúci charakter a podľa očakávania ich prezident USA Donald Trump zablokuje. V prípade vojny v Jemene ide totiž o lukratívny obchod so zbraňami, za ktoré Rijád platí miliardy dolárov.

Oficiálne však ide o spojenca, ktorý pomáha Washingtonu čeliť „iránskej rozpínavosti“. Daňou za to je konflikt, ktorý trvá od roku 2014. Vojna spôsobila najhoršiu humanitárnu katastrofu na svete: od hladu tam zomrelo už 85 000 detí a ďalším 15 miliónom obyvateľov hrozí smrť hladom.

V prípade vraždy kritika Rijádu ide o jasný zámer prezidenta Trumpa nenamočiť princa Salmána, prakticky dnes už fungujúceho saudskoarabského panovníka, do špinavostí spojených s brutálnou vraždou novinára na konzuláte v Istanbule. Navyše k schváleným dokumentom sa musí vyjadriť aj Snemovňa reprezentantov USA. Vzhľadom na to pozorovatelia nazývajú krok Senátu „symbolickým protestom“ proti pozícii Trumpa.

Trump má vlastné „hodnoty“

Napriek tomu šéf výboru pre zahraničné záležitosti Bob Corker citovaný BBC hovorí o „silnom signáli potvrdzujúcom naše hodnoty“. A Bernie Sanders, nezávislý senátor za štát Vermont a jeden z autorov dokumentu, charakterizoval rezolúciu v prípade saudskoarabského monarchu ako „historickú“.

Prezident Trump má však na spomínané „hodnoty“ a „historický moment“ vlastný pohľad, keď napríklad odmietol dôkazovú správu CIA prednesenú pred senátormi za zatvorenými dverami jej šéfkou Ginou Haspelovou. Potvrdila viac ako „blízkosť“ podielu princa Salmána na vražde novinára. Prezident USA však ostáva hluchý. Za všetko hovorí nedávny Trumpov výrok, podľa ktorého "USA zostanú neochvejným partnerom Saudskej Arábie, ak by sa aj potvrdilo, že v pozadí vraždy saudskoarabského novinára je skutočne Muhammad bin Salmán“.

Senátor Bernie Sanders je však optimista. Tvrdí, že dokument môže prejsť aj v Snemovni reprezentantov. Po tom, čo ju začnú v januári kontrolovať demokrati.

„Jedine zámerným ignorovaním faktov možno nevidieť, že vražda novinára je spojená s ľuďmi podriadenými priamo princovi Salmánovi,“ reagoval na správu CIA aj republikán a zároveň Trumpov kritik Lindsey Graham. Ako dodal, nemôže vraj podporovať predaj zbraní Rijádu a jeho účasť v jemenskej vojne dovtedy, kým bude princ Salmán pri moci.

Nádej spojená s januárom

„Schválenie oboch rezolúcií Senátom je v každom prípade prvým silným úderom nasmerovaným proti Trumpovej zahraničnej politike,“ analyzuje situáciu server nemeckého rozhlasu Deutsche Welle. Aj jeho washingtonský spravodajca, podobne ako Sanders, vyjadril nádej, že práve v januári sa všetko zmení v Trumpov neprospech.

"Demokrati možno doteraz nepovažovali v roku 2019 za kľúčové hodnotenie politiky prezidenta USA v súvislosti so vzťahom Bieleho domu k Rijádu. Teraz sa však musí stať prioritou,“ upozorňuje portál DW v narážke na blížiacu sa zmenu pomeru síl v Kongrese USA.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #americký Senát #jemenský konflikt