Švédsky parlament odmietol Löfvena ako premiéra

Švédsky parlament dnes podľa očakávania odmietol návrh, aby ďalší premiérsky mandát získal doterajší sociálnodemokratický predseda vlády Stefan Löfven. Proti Löfvenovi hlasovalo 200 poslancov, pre bolo 116. Podľa agentúry Reuters sa tak opäť o niečo viac zvýšila pravdepodobnosť predčasných volieb v krajine.

14.12.2018 16:55
debata (3)

Tri mesiace po parlamentných voľbách, ktoré skončili patom, Švédsko stále nemá vládu. V parlamentných voľbách 9. septembra zvíťazil rozdielom jediného mandátu stredoľavý blok na čele so sociálnymi demokratmi nad stredopravou alianciou vedenou umiernenou koaličnou stranou.

Jazýčkom na váhach je protiimigračná strana Švédski demokrati, ktorá si od minulých volieb výrazne polepšila a v 349-člennom parlamente získala 62 kresiel. Všetky hlavné politické strany pred voľbami jasne povedali, že so švédskymi demokratmi nebudú spolupracovať.

Švédski zákonodarcovia už v polovici novembra odmietli návrh, aby sa premiérom stal šéf stredopravej Umiernenej koaličnej strany Ulf Kristersson. Predseda parlamentu Andreas Norlén môže predložiť poslancom na hlasovanie kandidáta na premiéra celkom štyrikrát. Ak ani jeden z kandidátov nedostane podporu, musia sa do troch mesiacov uskutočniť nové voľby.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko