Saudská Arábia aj Irán privítali dohodu, ku ktorej dospeli obe strany v Jemene

Saudská Arábia, ktorá stojí na čele vojenskej koalície podporujúcej jemenskú vládu, privítala v piatok dohodu, ktorú strany bojujúce vo vojne v Jemene od roku 2014 dosiahli vo štvrtok na rokovaniach vo Švédsku.

14.12.2018 19:04
debata (5)

Vo vyhlásení saudskoarabského kráľa Salmána a korunného princa Muhammada bin Salmána kráľovstvo podporuje „dohody dosiahnuté na rokovaniach vo Švédsku medzi delegáciami jemenskej uznanej vlády a šiitskými povstalcami húsíami“, informovala saudskoarabská agentúra SPA.

„Kráľovstvo sa naďalej angažuje v hľadaní politického riešenia v Jemene, ktoré zaručuje bezpečnosť a stabilitu v tejto krajine,“ uvádza sa vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP. Rijád zároveň vyzval húsíov podporovaných Iránom, aby sa „pustili touto cestou“ smerujúcou k dosiahnutiu politického riešenia.

Oznámenie prímeria privítal aj Irán, úhlavný nepriateľ Saudskej Arábie vo vojne v Jemene. „Je to veľmi dôležitá dohoda, ktorá dáva nádej na ďalšie rokovania, až kým sa nedosiahne konečné riešenie konfliktu,“ uviedol v piatok hovorca iránskeho rezortu diplomacie Bahrám Kásemí. Dodal, že dúfa, že bude tiež teraz možné dodať jemenským civilistom humanitárnu pomoc.

Osobitný vyslanec OSN pre Jemen Martin Griffiths v piatok potvrdil, že obe strany súhlasili, že sa znovu stretnú koncom januára budúceho roka.

Na základe dohody, o ktorej strany bojujúce v Jemene rokovali pod záštitou OSN vo švédskom meste Rimbo, dôjde k stiahnutiu jemenských vládnych síl, ako aj síl povstalcov z prístavného mesta Hudajda.

Hudajda, v západnej časti Jemenu, je strategicky dôležitá, pretože cez jej prístav prúdi do krajiny približne 80 percent dovezeného tovaru. Koalícia pod vedením Saudskej Arábie začala v júni veľkú ofenzívu zameranú na dobytie Hudajdy, pretože tú od konca roka 2014 ovládajú húsíovia.

Ak by sa podľa AFP príslušná dohoda implementovala, krajine, kde je na pokraji hladomoru 14 miliónov ľudí, to môže priniesť značnú úľavu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #jemenský konflikt