V Indonézii vybuchla sopka, v inej časti sa triasla zem

Sopka Soputan na indonézskom ostrove Sulawesi vychrlila po nedeľnej erupcii stĺp hustého popola až do výšky tri kilometre nad kráterom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie indonézskej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof.

16.12.2018 11:02 , aktualizované: 14:34
Indonézia, Sulawesi, sopka Soputan, dym Foto: ,
Sopka Soputan na indonézskom ostrove Sulawesi vychrlila stĺp hustého popola až do výšky tri kilometre nad kráterom.
debata

Obete na životoch ani zranenia v dôsledku erupcie 1 785 metrov vysokého stratovulkánu hlásené neboli. Sopečný popol by tiež podľa agentúry nemal ohrozovať plynulosť leteckej dopravy. Úrady nezvýšili stupeň výstrahy a ponechali v platnosti uzavretú zónu v okruhu štyroch kilometrov od krátera.

Indonézia sa nachádza v regióne, kde na seba naráža viacero tektonických platní, preto sú v rozľahlej súostrovnej krajine v juhovýchodnej Ázii zemetrasenia a výbuchy sopiek časté. Na 13 000 ostrovoch Indonézie leží približne 500 sopiek, 128 z nich je aktívnych.

Silné zemetrasenie v provincii Papua

Najvýchodnejšiu indonézsku provinciu Papua zase zasiahlo v nedeľu silné zemetrasenie, informácie o škodách či zranených však zatiaľ nie sú známe. Podľa Geologickej služby Spojených štátov malo zemetrasenie magnitúdu 6,1, pričom otrasy vychádzali z hĺbky 61 kilometrov.

Epicentrum sa nachádzalo asi 144 kilometrov juhozápadne od provinčného hlavného mesta Jayapura. Ľudia podľa úradov v panike vybiehali zo svojich domovov. Indonézia leží v seizmicky aktívnej oblasti nazývanej Ohnivý kruh a zemetrasenia sú tu pomerne časté.

debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #sopka #Sulawesi