V prístave Hudajda zaznamenali aj napriek prímeriu prudké boje

K leteckým útokom a prudkým bojom došlo v noci na nedeľu na okraji jemenského prístavu Hudajda, ktorý ovládajú povstalci. Najmenej 29 bojovníkov vrátane 22 húsíjských povstalcov prišlo v bojoch a pri náletoch v provincii Hudajda o život, uviedol provládny armádny zdroj pre agentúru AFP.

16.12.2018 16:00
Jemen, Hudajda, boje, vojna, vojaci, povstalci,... Foto: ,
Boje zaznamenali v Hudajde aj napriek tomu, že v piatok vstúpilo do platnosti prímerie, ktoré je súčasťou dohody z nedávnych mierových rozhovorov.
debata (3)

Jeden z obyvateľov mesta povedal, že boje boli „prudké“ a stíhačky bolo počuť celú noc až do 3.00 h SEČ. Boje zaznamenali aj napriek tomu, že v piatok vstúpilo do platnosti prímerie, ktoré je súčasťou dohody z nedávnych mierových rozhovorov pod záštitou OSN vo Švédsku. Obe strany sa navzájom obvinili z jeho porušenia.

Po prímerí medzi jemenskými vládnymi silami, podporovanými vojenskou koalíciou vedenou Saudskou Arábiou, a húsíjskými povstalcami by malo podľa dohody nasledovať stiahnutie bojovníkov z oboch strán z prístavu.

Osobitný vyslanec OSN Martin Griffiths naliehavo vyzval v nedeľu súperiace strany v Jemene, aby rešpektovali dohodu o prímerí. Po bojoch v prístave Hudajda vyjadril očakávanie, že obe strany budú rešpektovať svoje záväzky v súlade s textom a duchom dohody a začnú okamžite implementovať jej ustanovenia. OSN podľa neho spolupracuje s jemenskou vládou a húsijskými povstalcami, aby sa dohoda „náležite a včas“ naplnila.

Hudajda, v západnej časti Jemenu, je strategicky dôležitá, pretože cez jej prístav prúdi do krajiny približne 80 percent dovezeného tovaru. Koalícia pod vedením Saudskej Arábie začala v júni veľkú ofenzívu zameranú na dobytie Hudajdy, pretože tú od konca roka 2014 ovládajú húsíovia.

Ak by sa podľa AFP príslušná dohoda implementovala, krajine, kde je na pokraji hladomoru 14 miliónov ľudí, to môže priniesť značnú úľavu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Jemen #Hudajda