Prímerie v jemenskej Hudajde začne platiť od pondelkovej polnoci

Organizáciou Spojených národov sprostredkovaná dohoda o zastavení nepriateľských akcií v jemenskom meste Hudajda a jeho okolí začne platiť v noci z pondelka na utorok. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľa OSN.

17.12.2018 11:23
Jemenský konflikt, tank Foto:
Bojovníci jedného z kmeňov verného jemenskej vláde pózujú pred tankom v oblasti Al-Fazá neďaleko prístavu Hudajda.
debata

Na otázku, či sa prímerie v provincii Hudajda začne v pondelok o polnoci, predstaviteľ OSN, ktorý si neželal byť menovaný, odpovedal: „Je to pravda.“

Hudajda, v západnej časti Jemenu, je strategicky dôležitá, pretože cez jej prístav prúdi do krajiny približne 80 percent dovezeného tovaru.

Po prímerí medzi jemenskými vládnymi silami, podporovanými vojenskou koalíciou vedenou Saudskou Arábiou, a húsíjskými povstalcami by malo podľa dohody nasledovať stiahnutie bojovníkov oboch strán z Hudajdy a rozmiestnenie medzinárodných pozorovateľov v miestnom prístave.

Osobitný vyslanec OSN Martin Griffiths naliehavo vyzval v nedeľu súperiace strany v Jemene, aby rešpektovali dohodu o prímerí dosiahnutú na mierových rozhovoroch vo Švédsku. Urobil tak po tom, ako v noci na nedeľu došlo na okraji prístavu Hudajda, ktorý ovládajú povstalci, k leteckým útokom a prudkým bojom.

Koalícia pod vedením Saudskej Arábie začala v júni veľkú ofenzívu zameranú na dobytie Hudajdy, pretože tú od konca roka 2014 ovládajú húsíovia. Ak by sa príslušná dohoda naplnila, krajine, kde je na pokraji hladomoru 14 miliónov ľudí, to môže priniesť značnú úľavu.

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Jemen #Hudajda