Po útoku v Štrasburgu zadržali ďalších ľudí, obetí je päť

Ďalších dvoch ľudí zatkli v súvislosti s minulotýždňovým útokom, ku ktorému došlo na vianočných trhoch v Štrasburgu. Zadržaní sú podozriví z toho, že "zohrali úlohu pri zaobstarávaní zbrane" útočníkovi, uviedol podľa agentúry AP nemenovaný zdroj oboznámený s prípadom.

17.12.2018 13:23 , aktualizované: 20:58
Francúzsko, Štrasburg, streľba Foto: ,
Policajti hliadkujú na železničnej stanici v stredu 12. decembra 2018 v Štrasburgu po utorňajšom útoku na vianočných trhoch.
debata (2)

Najnovším zatknutím sa počet osôb, ktoré sú v súvislosti s útokom vo väzbe, zvýšil na tri. Rodičov predpokladaného páchateľa útoku Chérifa Chekatta a jeho dvoch bratov prepustili v sobotu z väzby na slobodu. V nedeľu prepustili aj ďalšie dve osoby blízke Chekattovi.

Tretím zadržaným je muž označovaný za spoločníka ozbrojenca, ktorý v pondelok predstúpil pred francúzskeho sudcu. Aj tento muž je podľa zdroja AP podozrivý z toho, že pre Chekatta zaobstaral strelnú zbraň použitú pri útoku.

Bilancia útoku z 11. decembra sa v noci na pondelok zvýšila na päť mŕtvych po tom, ako svojim zraneniam podľahol 36-ročný Poliak Barto Orent-Niedzielski, ktorý pracoval v Európskom parlamente a ako novinár. Ďalšími obeťami útoku sú aj thajský turista či taliansky novinár, ktorý v Štrasburgu pokrýval minulotýždňové plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu.

Podľa správ niektorých médií Orent-Niedzielski zamedzil Chekattovi vo vstupe do preplneného klubu, čím možno zabránil väčšiemu počtu obetí. Na jeho úmrtie reagoval v pondelok aj poľský prezident Andrzej Duda, ktorý na Twitteri napísal, že novinára poznal z videnia: „Som šokovaný. Neuvedomil som si, že bol jedným zo smrteľne zranených, ktorý chránil iných ľudí. Česť jeho pamiatke.“

Spoločníka predvedú pred sudcu

Spoločník predpokladaného páchateľa útoku v Štrasburgu pôjde pred sudcu. Informoval o tom v pondelok úrad parížskej prokuratúry.

Muž je podozrivý z toho, že zaobstaral pre Chérifa Chekatta strelnú zbraň použitú pri útoku, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa zdroj blízky vyšetrovaniu prípadu.

Rodičov ozbrojenca a jeho dvoch bratov prepustili v sobotu z väzby na slobodu. V nedeľu prepustili ďalšie dve osoby blízke Chekattovi, čím vo väzbe z pôvodných siedmich ľudí zostal len jeden.

Po utorkovom útoku na vianočných trhoch spustili bezpečnostné zložky rozsiahle pátranie, ktoré sa skončilo vo štvrtok večer, keď hlavného podozrivého Chekatta (29) zneškodnila polícia pri prestrelke v mestskej štvrti, kde vyrastal.

Polícia sa pri vyšetrovaní zameriava na to, či Chekattovi niekto pomáhal s uskutočnením útoku, alebo pokým bol na úteku. Streľbu považuje za teroristický útok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Štrasburgu